Wat is staking en hoe maakt Hodl hier gebruik van?

GO TO

Wat is staking?

Blockchains opereren in een gedecentraliseerde omgeving, waardoor er geen centrale entiteit zoals een bank is die de juistheid van de transacties en saldi op de blockchain waarborgt. Om deze juistheid te waarborgen, wordt er een consensusmechanisme op de blockchain ingezet. Validators vervullen een cruciale rol bij het in stand houden en beveiligen van het netwerk en worden daarom beloond met cryptocurrency.

Hoewel er verschillende consensusmechanismen zijn ontwikkeld, is Proof-of-Stake (PoS) de afgelopen twee jaar een van de populairste geworden. Een van de redenen waarom PoS zo populair is, is dat validators geen speciale hardware hoeven aan te schaffen om deel te nemen aan de beveiliging van het netwerk, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Proof-of-Work, het consensusmechanisme van Bitcoin. Met slechts een laptop en een paar aanvullende vereisten kunnen gebruikers blokken valideren, het netwerk beveiligen en extra cryptocurrency genereren.

 

https://blog.bake.io/whatisstaking/

Een van deze vereisten is dat validators een ‘stake’ moeten leveren, wat kan worden gezien als een borgsom. Deze borgsom wordt gebruikt als garantie dat men alleen juiste transacties goedkeurt. Gaat een validator de fout in, of handelt het kwaadwillend, dan zal het een deel van de borgsom kwijtraken. Dit proces wordt slashing genoemd. Handelt de validator goed, dan ontvangt het ‘staking rewards’ als beloning voor het in stand houden van het netwerk.
 

Welke soorten staking zijn er?

Door de jaren heen zijn er allerlei soorten staking ontwikkeld en elk heeft zijn voor- en nadelen. Staking kan over het algemeen worden onderverdeeld in twee categorieën:
 

Active staking

De eerste ontwikkelde staking-methode was active staking. Hierbij moeten gebruikers een validator instellen om actief binnenkomende transacties te valideren en nieuwe blokken te creëren om beloningen te verdienen. Met active staking behouden gebruikers de volledige controle over hun assets en hoeven ze de beloningen met niemand te delen.

Een nadeel is echter dat het opzetten van een validator technische expertise vereist en vaak gepaard gaat met het inbrengen van een hoge stake. Om een Ethereum-validator te worden, is bijvoorbeeld een stake van 32 Ether nodig, wat tegen de huidige koers ongeveer $96.000 bedraagt.
 

Passive staking

Passive staking is een eenvoudigere aanpak, omdat gebruikers enkel hun tokens hoeven toe te wijzen als stake. Dit helpt bij het beveiligen van de blockchain zonder de technische moeilijkheden. Wel gaat dit vaak gepaard met een lagere beloning door de minder actieve rol die zij spelen in vergelijking tot actieve stakers.

Binnen deze categorieën zijn er verschillende soorten staking:
 

Bron: https://www.redswitches.com/blog/types-of-crypto-staking/

Delegated staking

Bij delegated staking kunnen stakers hun staking power delegeren aan een validator die door iemand anders wordt beheerd. Naarmate de validator meer staking power krijgt, nemen zijn kansen toe om geselecteerd te worden om het volgende blok te valideren, waardoor de beloningen toenemen. De stakingbeloningen worden vervolgens verdeeld onder de validators en delegators. Dit type staking is een mix van active en passive staking, aangezien de validators inkomende transacties verifiëren, terwijl de delegators enkel hun stake aanleveren.
 

Pool staking

Met Pool staking combineert een groep stakers hun stakingkracht in één gecentraliseerde pool om hun kansen op validatie van het volgende blok te vergroten. De stakingbeloningen worden dan verdeeld onder de stakers in verhouding tot hun stakingpower binnen de pool. 
 

Liquid staking

De meest recent ontwikkelde methode van staking is Liquid Staking. Dit werd geïntroduceerd door Lido Finance en werd populair tijdens de overgang van Ethereum naar Proof-of-Stake (PoS). Een van de grootste uitdagingen van traditionele staking is dat gebruikers hun cryptocurrency voor een bepaalde periode moeten vastzetten, waardoor ze een minder liquide positie hebben. Liquid staking lost dit probleem op door stakers een token terug te geven die de waarde van één gestaakte token vertegenwoordigt. Hierdoor kan deze token worden verhandeld voor andere cryptocurrencies binnen het bredere DeFi-ecosysteem, evenals op gecentraliseerde beurzen.
 

Wat zijn de voordelen van staking?

Een van de belangrijkste voordelen van staking, en de reden waarom het zo vaak wordt gebruikt, is dat gebruikers extra cryptocurrency kunnen genereren met hun holdings. Bovendien is staking, vergeleken met andere DeFi-protocollen, een van de veiligste methoden om extra rendement te genereren.

Naast de monetaire voordelen biedt staking een eenvoudige manier om de PoS-blockchain te beveiligen, zonder de noodzaak om gespecialiseerde hardware aan te schaffen. Nu duurzaamheid een steeds belangrijker onderwerp wordt in de hedendaagse economie, heeft PoS een duidelijk voordeel ten opzichte van andere consensusmechanismen. Voor een PoS-blockchain is geen speciale hardware nodig en er is geen intensief miningproces dat veel energie verbruikt.
 

Hoe maakt Hodl gebruik van staking?

De actief beheerde Hodl fondsen kiezen om verschillende redenen voor staking-activiteiten. Ten eerste is veiligheid altijd een van onze topprioriteiten geweest en we geloven dat een veiliger ecosysteem alle marktdeelnemers ten goede komt. Door staking kunnen we bijdragen aan het creëren van veiligere blockchainnetwerken, wat ook gunstig is voor de assets.

Ten tweede stelt staking de fondsen in staat extra cryptocurrency te genereren, wat voordelig is voor de deelnemers van onze fondsen. Vooral in dalende markten biedt staking unieke kansen, omdat we extra cryptocurrency kunnen genereren wanneer de prijzen laag zijn, waardoor het opwaartse potentieel toeneemt wanneer de prijzen weer stijgen. Zo kunnen we het beste van twee werelden combineren: veiligheid bieden en tegelijkertijd extra rendement voor onze deelnemers genereren.

Onze researchanalisten besteden voorafgaand aan deelname aan staking voldoende tijd aan het onderzoeken van het protocol en het vaststellen van de risico-rendementsverhoudingen. Bovendien werken we niet met onafhankelijke validators, omdat het opzetten hiervan technische expertise vereist. Hiervoor zou een extra team nodig zijn dat 24/7 operationeel is en een fout zou kostbaar kunnen zijn, vooral als het gaat om de beleggingen van onze participanten.

We staken bepaalde assets zoals Ether, Avalanche, Solana, Bittensor, Axelar, Akash en Banana via andere mechanismen. Een van deze methoden is Lido, een liquid staking platform. Via dit platform kunnen we onze Ether staken terwijl we onze liquide positie behouden. Al onze stakingactiviteiten worden daarom uitgevoerd door middel van passieve staking, waarbij we alleen gebruikmaken van vertrouwde platforms. Bij voorkeur kiezen we platforms die ons in staat stellen om liquide posities aan te houden, zodat we altijd kunnen acteren op marktomstandigheden.

Ondanks dat staking veel gebruikt wordt in cryptocurrency, brengt het nog steeds bepaalde risico's met zich mee. Een van die risico's is dat het protocol waarmee u uw activa heeft gestaakt een fout kan maken, wat kan resulteren in een slash, langdurige blokkering van assets en geen garantie op beloningen. Wilt u zelf gaan staken? Doe dan altijd grondig onderzoek naar het protocol, de staking voorwaarden en het staking platform.

Het staken heeft zich voor onze fondsen van grote waarde getoond. Zo dekten de staking-beloningen van Bittensor alleen al de managementkosten van al onze participanten, deels dankzij de aanzienlijke rally van Bittensor begin 2024.
 

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE