joe

Weekly Update: 29 Mei

Hodl Team
Hodl Team
29 mei 2024
Welkom bij onze wekelijkse update waarin wij u op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

Wat gebeurde er tussen 22 en 29 mei?

  • De SEC heeft de notering van acht Ether-spot-ETF's goedgekeurd. De fondsen moeten echter nog worden geaccepteerd voor handel, wat enkele weken kan duren. Lees meer

  • Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zijn eerste uitgebreide cryptowetgeving goedgekeurd. Deze wet moet nog door de Amerikaanse Senaat worden bekrachtigd, er zal dus nog blijken of deze wordt aangenomen. Lees meer

  • De financiële toezichthouder van Hong Kong, de Securities and Futures Commission, is in gesprek met ETF-uitgevers over staking diensten op gelicentieerde platforms. Lees meer

  • Meer dan $7 miljard aan Bitcoin is van de wallet van Mt Gox verzonden naar een onbekend adres. Dit zorgde voor onrust in de markt over de mogelijke verkoop van grote sommen Bitcoin. Lees meer

De Ether spot ETF komt dichterbij

Op 23 mei heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) een regelwijziging goedgekeurd die de weg vrijmaakt voor Ether spot ETF's. Deze wijziging betekent dat verschillende beurzen de acht Ether ETF’s mogen noteren, hoewel dit niet garandeert dat alle fondsen daadwerkelijk gelanceerd zullen worden. De SEC moet de fondsen zelf namelijk nog goedkeuren en een datum vaststellen waarop de handel ervan mag starten. Het lijkt echter slechts een kwestie van tijd, aangezien de SEC deze regelwijziging niet zou goedkeuren als ze van plan zijn de aanvragen af te wijzen. De verwachting is dan ook dat de ETF's mogelijk al medio juni kunnen worden gelanceerd, al kan het ook langer duren.

Cryptowet FIT 21 aangenomen door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden

Op 22 mei heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden de Financial Innovation and Technology for the 21st Century Act (FIN21) goedgekeurd met een stemming van 279-136. De goedkeuring van deze wet, die de structuur van de cryptomarkt reguleert, is de belangrijkste wetgevende prestatie voor de sector in het Congres. De afgelopen jaren heeft de VS achter gelopen bij het opstellen van regelgeving voor cryptocurrencies. Deze wetgeving is bedoeld om een regelgevend kader te creëren voor de Amerikaanse cryptomarkten. De wet stelt consumentenbescherming in en wijst de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) aan als de belangrijkste toezichthouder op cryptocurrency en tevens als waakhond voor de niet-effecten spotmarkt.

Deze ontwikkeling is een tegenslag voor de SEC, die de afgelopen jaren heeft geprobeerd zichzelf te positioneren als de primaire toezichthouder voor cryptocurrency. De wetgeving moet echter nog door de Amerikaanse Senaat worden goedgekeurd en het is nog onzeker of dit zal slagen.

Hongkongse Ether ETF's kunnen staking toestaan

In de afgelopen maanden hebben verschillende Amerikaanse vermogensbeheerders een staking-component toegevoegd aan hun aanvragen voor een Ether spot ETF, wat mogelijk een rentegevende ETF zou creëren. Dit component riep echter veel vragen op bij de SEC. Hierdoor mochten de aanvragen pas naar de volgende fase gaan nadat de aanvragers het staking-component hadden verwijderd. Daarbij heeft de financiële toezichthouder in Hongkong, de Securities and Futures Commission, gesprekken met de cryptocurrency ETF uitgevers van de stad gevoerd over staking-diensten bij gelicentieerde platforms. Deze ontwikkeling kan druk uitoefenen op de VS, aangezien een staking component deze instrumenten in Hongkong veel aantrekkelijker maakt.

Slapende wallet van Mt. Gox veroorzaakt onrust onder investeerders en traders

In 2014 werd Mt. Gox, destijds de grootste cryptocurrency exchange ter wereld, gehackt waarbij 850.000 Bitcoin werd gestolen. Hoewel er uiteindelijk 200.000 Bitcoin werd teruggevonden, leidde dit incident tot een langdurig juridisch proces. Na jaren van rechtszaken kregen de schuldeisers in januari 2024 te horen dat zij terugbetalingen zouden ontvangen, met een uiterste datum van 31 oktober 2024.

Op 28 mei werd meer dan 106.000 Bitcoin, ter waarde van ongeveer $7 miljard, van de wallet van Mt. Gox naar een onbekend adres overgedragen. Dit veroorzaakte onrust op de markt omdat dit mogelijk het begin van de terugbetalingen aangaf, wat zou kunnen leiden tot een verhoogde verkoopdruk. Hierdoor daalde de waarde van Bitcoin met ongeveer 2%, van rond de $70.500 naar $67.500.

Ander cryptocurrency nieuws

  • Het Layer-1 blockchain-netwerk Aptos bereikte een recordhoogte van ruim 115,4 miljoen transacties op 25 mei. Deze plotselinge stijging wordt toegeschreven aan een nieuw gelanceerd tap-to-earn spel genaamd Tapos Cat.

  • Cryptocurrency project Worldcoin wordt in meerdere jurisdicties verboden vanwege groeiende zorgen over privacy. Het project richt zich door middel van biometrische gegevens zoals irisscans op online ID-verificatie, wat tot ongerustheid bij toezichthouders heeft geleid.


Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE