joe

Cryptocurrency: De gids voor beleggers (Deel 7)

Hodl Team
Hodl Team
21 juni 2022

De juiste beleggingsmethode kiezen

Welkom bij onze cryptocurrencygids voor beleggers. In deel zeven zullen we de verschillen belichten om u te helpen beslissen welke beleggingsstrategie het beste bij u past. We zullen Lees verder om uw weg te vinden in cryptocurrency beleggen.

Nu we de geschiedenis van cryptocurrency, de fundamentals en de verschillen tussen verschillende assets hebben behandeld, is het tijd om te gaan investeren. Tegenwoordig zijn er veel manieren om te investeren in de cryptomarkt, met zijn voor- en nadelen. Dit hoofdstuk belicht de verschillen om u te helpen beslissen welke beleggingsstrategie het beste bij u past.

Cryptocurrency broker

Wanneer u nieuw bent met het investeren in cryptocurrency dan kan een cryptocurrency broker een gemakkelijke manier zijn te starten. Maak een account aan bij een broker, verifieer uw identiteit, stort uw inleg en u bent klaar om te starten.

Cryptocurrency brokers bieden vaak een kleine selectie van cryptocurrencies. Deze zijn vaak beperkt tot de bekendere cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum. Dit verlaagt het risico, maar beperkt ook het rendement dat u eruit kunt halen. Het belangrijkste element van een broker is dat u cryptocurrencies koopt en verkoopt tegen prijzen die door de broker zijn vastgesteld. Brokers zijn zeer geschikt voor startende particulieren die met kleinere bedragen willen investeren in deze opkomende markt.

Cryptocurrency exchange

Een cryptocurrency exchange is geschikt voor de meer ervaren investeerders en handelaren. Deze online handelsplatformen bieden vaak een breed scala aan coins die op de open markt kunnen worden gekocht en verkocht. Aanvullende diensten zijn onder meer marktorders, limietorders en hefboomorders.

Een opmerkelijk verschil tussen een broker en een cryptocurrency exchange is dat de transacties rechtstreeks plaatsvinden tussen kopers en verkopers binnen het platform. Deze exchanges worden echter vaak beheerd door één enkele entiteit. Daarom staan ze ook wel bekend als : Gecentraliseerde exchange. Echter, conflicteert dit met de ideologie van decentralisatie. Om die reden is er een groeiende vraag naar een alternatief.

Decentrale exchange

Een dienst die steeds populairder wordt onder beleggers is het gebruik van decentrale exchange (DEX). De populariteit neemt toe omdat Decentralized Exchanges vaak een breder scala aan cryptocurrencies aanbieden met een hoog risico-rendementsperspectief. Deze manier van handelen past goed bij de ideologie van decentralisatie, echter vereist het handelen op een DEX wel meer kennis.

Een DEX is een gedecentraliseerde omgeving waar beleggers handelen door middel van transacties met Smart Contracts. In tegenstelling tot een Centralized Exchange kan er anoniem gehandeld worden en wordt er van handelaren niet verwacht een identiteitscontrole af te leggen. Wel dien je in het bezit te zijn van de juiste cryptocurrency wallet en de fondsen benodigd voor de transacties. Naast een van de voordelen, is decentralisatie ook een van de genoemde nadelen. Door het gebrek aan regulering is het aantrekkelijk voor een kwaadwillende. Het actief handelen in cryptocurrencies vereist daarom een zekere mate van kennis.

Beleggingsfonds

Een andere manier om te beleggen in cryptocurrency is door deze belegging onder te brengen bij een beleggingsfonds. Door deel te nemen aan een beleggingsfonds, hoeven beleggers hun cryptocurrency-investeringen niet langer zelf actief te beheren. Deelname aan een beleggingsfonds is meestal voorbehouden aan vermogende beleggers vanwege een minimum instapbedrag dat vaak varieert van 25K tot 100K.

Indexfondsen

De meest voorkomende cryptocurrency fondsen functioneren als indexfondsen. Deze fondsen beperken hun beleggingen tot de top 20 of top 50 cryptocurrencies.

Indexfondsen worden passief beheerd omdat de verdeling van de fondsen gebaseerd is op een formule. Deze verdeelt de investering op basis van een bepaalde rangschikking van cryptocurrencies, vaak op basis van marktkapitalisatie. Door de investeringen te beperken tot de top 20 of top 50 munten wordt het risico geminimaliseerd. Tegelijkertijd beperkt dit ook het opwaarts potentieel, aangezien de meeste van deze projecten hun sterkste periode van groei al hebben gerealiseerd.

Actief beheerd fonds

Actief beheerde cryptocurrency fondsen werken tegenovergesteld. De vermogensbeheerders van deze fondsen zijn dagelijks bezig met gronding marktonderzoek om zo de juiste beleggingen te doen. Er wordt belegd in cryptocurrencies welke een groot potentieel rendement laten zien volgens een gewogen risico-rendementsverhouding.

Zij hebben jarenlange ervaring in het handelen op de cryptocurrency markten en weten precies welke sectoren een gezonde ontwikkeling doormaken en welke een plotselinge hype doormaken. Deze fondsen weten hoe ze namens hun participanten op deze kansen inspelen en beperken zich niet tot een bepaalde hoeveelheid cryptocurrencies op basis van marktkapitalisatie.

In het kort...

In dit hoofdstuk hebben we de verschillende methoden voor het beleggen in cryptocurrency verkend. Sommige zijn passieve beleggingsstrategieën, terwijl andere actief beheerd worden. De mate van betrokkenheid hangt vaak samen met het kennisniveau. Zoals toegelicht in eerdere hoofdstukken vereist beleggen in cryptocurrencies tijd en expertise om verschillende projecten en methoden zorgvuldig te onderzoeken. Het volgende en laatste hoofdstuk van deze gids zal de unieke beleggingsstrategie van de Hodl beleggingsfondsen introduceren.

Lees meer over beleggen in cryptocurrency in onze complete gids.

SHARE THIS ARTICLE