joe

Investment Thesis: Interoperabiliteit

GO TO

De cryptocurrency sector is rijk aan diversiteit, waarin elk segment unieke voordelen en kansen biedt voor investeringen. Het alloceren van de juiste posities maakt het verschil tussen een succesvolle gediversifieerde portefeuille en een portefeuille welke afhankelijk is van één trend. In deze reeks artikelen lichten we verschillende veelbelovende sectoren uit en delen we waarom wij denken dat deze een rol moeten vormen in een portefeuille. Eén van deze sectoren is interoperabiliteit, een domein dat aan belang zal winnen naarmate de cryptocurrency sector verder volwassen wordt.

Wat is Interoperabiliteit?

Interoperabiliteit staat voor het vermogen van diverse blockchains en projecten om doeltreffend met elkaar te communiceren en samen te werken. Dit stelt verschillende blockchains, elk met hun eigen unieke protocollen en beheersstructuren, in staat om informatie, kapitaal en transacties uit te wisselen. Net zoals het internet een netwerk van verschillende computersystemen met elkaar verbindt, zorgt interoperabiliteit voor een geïntegreerd ecosysteem. Door deze interactie tussen blockchains verbetert zowel de efficiëntie als de gebruiksvriendelijkheid van de gehele blockchainsector.

Wat is interoperabiliteit in cryptocurrency
Bron: guillaumelauzier.com/blockchain-interoperability/

Waarom is Interoperabiliteit belangrijk?

Het vraagstuk van interoperabiliteit binnen de blockchaintechnologie is ontstaan door de ontwikkeling van blockchainnetwerken door de jaren heen. Aanvankelijk werden de meeste blockchains als zelfstandige systemen gecreëerd, elk met hun eigen unieke protocollen en bestuursmodellen. Dit resulteerde in een gefragmenteerd blockchainlandschap, waarin netwerken onafhankelijk van elkaar functioneren en niet in staat zijn om met elkaar te interacteren.

Deze isolatie beperkt niet alleen de reikwijdte en bruikbaarheid van individuele blockchains, maar belemmert ook de algemene groei van het blockchain-ecosysteem. Het gebrek aan interoperabiliteit werd een uitdaging en benadrukte de noodzaak voor oplossingen die deze geïsoleerde systemen met elkaar kunnen verbinden en naadloze communicatie en transacties tussen diverse netwerken mogelijk maakt.

Het belang van interoperabiliteit in cryptocurrency
Bron: https://cointelegraph.com/learn/what-is-blockchain-interoperability-a-beginners-guide-to-cross-chain-technology

Naarmate de industrie groeit en het aantal individuen en instellingen op de markt toeneemt, is het steeds belangrijker dat de sector onderling verbonden wordt. Op dit moment kan het voor een bedrijf onaantrekkelijk zijn om op een blockchain te opereren, terwijl bijvoorbeeld een ander bedrijf waar men mee samenwerkt op een andere blockchain actief is. Het verbinden van deze blockchains zal zorgen voor een gebruiksvriendelijkere ervaring, een daling in congestie op de blockchain, lagere transactiekosten en een verbeterde liquiditeit.

Waarom moet interoperabiliteit deel zijn van een beleggingsportefeuille?

Een goed gediversifieerde portefeuille is cruciaal voor aanhoudende rendementen en binnen cryptocurrency blijft interoperabiliteit een van de grootste problemen die opgelost moeten worden. Zoals eerder vermeld, blijft de markt volwassener worden en zullen meer instellingen en gebruikers het digitale ecosysteem betreden. Deze instellingen moeten effectief kunnen integreren met de verschillende blockchains en kunnen het zich niet veroorloven geïsoleerd te worden van andere instellingen of gebruikers op een andere blockchain. Het succesvol oplossen van dit probleem biedt dan ook een interessante kans voor beleggers.

Momenteel heeft de sector voor interoperabiliteit een marktkapitalisatie bereikt van $32 miljard, wat een daling van meer dan 60% is ten opzichte van het hoogtepunt in 2021. Aangezien het een hardnekkig probleem voor de industrie blijft, wordt verwacht dat de sector dit verloren terrein zal herwinnen en in waarde zal blijven groeien. Het is echter moeilijk te zeggen welk project de standaard zal worden, aangezien nieuwe technologieën in een ongelooflijk tempo worden ontwikkeld. Momenteel is Chainlink het grootste project qua marktkapitalisatie met een marktwaarde van ruim $10 miljard. Ondanks deze omvang zijn er nog tal van projecten die het onderzoeken waard zijn en een interessante kans groeipotentieel bieden.

Veelbelovende projecten

Gezien de cruciale rol van de sector, zijn er honderden projecten die ernaar streven om de industriestandaard voor interoperabiliteit te worden. Een van deze projecten is Quant Network, dat interoperabiliteit wil bieden via zijn product genaamd Overledger. De Overledger is een besturingssysteem voor blockchains dat fungeert als een bridge om verschillende blockchains met elkaar te verbinden. Deze bridge maakt het overdragen en delen van data en waarde tussen diverse blockchains mogelijk, waardoor het een belangrijk hulpmiddel is in het bereiken van interoperabiliteit. Om meer te leren over Quant, kunt u ons uitgebreide en gratis onderzoeksrapport lezen via de onderstaande knop.

Ontdek meer over Quant

Axelar is een nieuw opkomend project dat een gedecentraliseerd netwerk biedt om diverse blockchains met elkaar te verbinden. Dit stelt gebruikers in staat om met gedecentraliseerde applicaties van ruim 50 blockchains te werken. Axelar, gelanceerd in 2022, biedt een Proof-of-Stake blockchain die dient als een programmeerbare laag voor interoperabiliteit. Binnen dit kader kunnen ontwikkelaars interoperabele smart contracts creëren, waardoor gebruikers met een enkele klik toegang hebben tot een breed scala aan blockchains. Voor een diepgaande analyse van het Axelar-netwerk en zijn rol in het bevorderen van interoperabiliteit, kunt u ons onderzoeksrapport downloaden via de onderstaande knop.

Ontdek meer over Axelar

De visie van Hodl

Met de groei van de industrie en de introductie van meer blockchainnetwerken kwam het vraagstuk van interoperabiliteit naar voren. Ondanks aanzienlijke vooruitgang in het ontwikkelen van oplossingen voor interoperabiliteit, zoals bridges, atomic swaps en wallets die meerdere tokens ondersteunen, is echte interoperabiliteit nog niet bereikt. Gezien de snelle adoptie van cryptocurrency en blockchain, is het cruciaal voor de sector om een onderling verbonden netwerk te ontwikkelen dat de gebruikerservaring voor zowel nieuwe gebruikers als bedrijven verbetert. Door het grote belang van interoperabiliteit voor de sector, is het groeipotentieel van deze oplossingen aanzienlijk. Toch verwachten we dat slechts enkele oplossingen zullen overleven en de standaard in de industrie zullen worden, voornamelijk door het netwerkeffect.

Interoperabiliteit vormt dus een essentiële sector binnen de industrie en zal in de komende jaren een belangrijke rol spelen. Op dit moment zijn er tientallen protocollen in de race om dé standaard te worden en er zullen nog vele nieuwe projecten aan deze strijd deel gaan nemen. In al deze projecten investeren brengt hoge risico's met zich mee, net zoals het afhankelijk zijn van één specifieke sector extra risico’s introduceert. Om veilig door de industrie te navigeren en optimaal te profiteren van de groei, is het aan te raden voor beleggers om een breed gediversifieerde portefeuille samen te stellen. Het opbouwen van een dergelijke portefeuille vereist echter grondig onderzoek en een diepgaand begrip van de sector.

Bij Hodl zijn wij van mening dat elke toekomstgerichte belegger een klein deel van zijn portefeuille moet diversifiëren met cryptocurrency. Onze beleggingsfondsen helpen beleggers, family offices en institutionele partijen met deze stap. Bent u benieuwd wat cryptocurrency voor uw portefeuille kunnen betekenen? Maak dan een afspraak om de mogelijkheden te verkennen.

Maak een afspraak

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE