joe

Marktupdate: Mei

Hodl Team
Hodl Team
13 mei 2022

Marktupdate: Mei


Cryptomarkt onderuit na ondergang UST

De maand mei is vooralsnog een bewogen maand voor de financiële markt. Waar de markt aanvankelijk leek op te veren na de verwachte renteverhoging van de Fed, werd dit snel opgevolgd door een forse capitulatie. In eerste instantie werd deze beweging grotendeels gestuurd door het aangekondigde rentebeleid en de monetaire verkrapping door de VS. Deze neerwaartse beweging werd versterkt toen stablecoin UST haar koppeling met de US Dollar verloor.


Fed hanteert gematigd beleid

Op 4 mei vond de FOMC meeting plaats van de Fed. Zoals wij vorige maand hadden aangegeven, had de markt zich voorbereid op de renteverhoging. Toen deze in lijn viel met de verwachting, een verhoging van 0.5%, reageerde de markt dan ook enigszins opgelucht. Hierbij hielp de uitspraak van Jerome Powell, voorzitter van de Fed, dat hij dit jaar geen verhogingen van 0.75% nodig acht.

Echter kondigde de Fed formeel de plannen aan voor monetaire verkrapping en gaf aan meerdere renteverhogingen te verwachten gedurende de rest van het jaar. De houding van de Fed en de strengste verkrapping sinds 2000 zorgden er dan ook voor dat de koersstijging snel teniet werd gedaan en de neerwaartse trend niet doorbroken kon worden. Hoewel de inflatiecijfers in de VS lijken af te vlakken, zijn er nog te weinig tekenen om dit definitief vast te stellen.


Luna en stablecoin UST storten in

De daling van de cryptocurrency markt werd extra kracht bijgezet toen stablecoin UST zijn koppeling met de US Dollar verloor en de bijbehorende cryptocurrency Luna instortte, de cryptocurrency die als onderpand voor UST wordt gebruikt

UST is een algoritmische stablecoin die, zoals de naam al aanduid, gebruik maakt van een algoritme om de waarde van 1 dollar te behouden. Wanneer de koers van UST onder 1 dollar komt, kan 1 UST worden omgeruild voor 1 US dollar in Luna. Dit mechanisme blijft doorgaan tot de prijs van 1 UST weer gelijk is aan 1 dollar. Voor Luna zorgt dit echter voor een verhoging van het aanbod en dus een daling van de prijs. Is er een sterke toename in de vraag naar UST, dan stijgt de waarde van UST boven 1 dollar en gebeurt het tegenovergestelde.

Zowel UST als Luna maakte een sterke groei door in de beginperiode. Deze belandden echter in een stroomversnelling toen Anchor Protocol lanceerde, een spaarplatform dat een stabiel rendement van 18-20% belooft op UST. Hierdoor groeide het gebruik van UST, wat uiteindelijk ook leidde tot een enorme prijsstijging van Luna.

We zagen de afgelopen maanden de vraagtekens rondom dit model sterk toenemen. Zo daalde de reserves waaruit Anchor haar rente betaalde structureel en was het nog onduidelijk of deze wisselwerking goed genoeg was om de 1 dollar waarde van UST te behouden.

Dit laatste werd deze week pijnlijk duidelijk. Aan het begin van het weekend vonden er uitzonderlijk grote verkopen van UST plaats. Hierdoor daalde deze voor enkele uren onder de 1 US dollar. Om dit toenemende aanbod en de dalende koers op te vangen werd er via het algoritme UST omgeruild voor Luna. Hierdoor nam het aanbod van Luna toe en begon deze eveneens sterk te dalen.

Het dalen van beide currencies leidde tot verdere paniek wat uiteindelijk zorgde voor een neerwaartse spiraal en een ware bankrun. In slechts enkele dagen daalde de opgeslagen fondsen in Anchor van ruim 14 miljard dollar naar slechts 2 miljard dollar. De koers van Luna daalde hierdoor in slechts 4 dagen tijd van 60 dollar naar 0.004 dollar, totdat uiteindelijk de blockchain van Luna werd gestopt en het handelen op exchanges werd onderbroken. Onderstaand ziet u de procentuele wijziging van beide koersen.


Omdat het vertrouwen onder gebruikers afnam, heeft Luna in de afgelopen maanden Bitcoin reserves opgebouwd. Waar dit eerst tot positieve reacties leidde, riep dit ook terecht vraagtekens op. In het gevecht om de 1 US dollar aan te houden, zijn ook deze reserves verkocht. Deze verkoopdruk op Bitcoin leidde tot een lagere koers waar uiteindelijk de gehele cryptocurrency markt in mee werd genomen. Zoals eerder uitgebreid beschreven in ons Anchor Protocol rapport was deze neerwaartse spiraal een reëel risico. Dit was dan ook een van de redenen waarom de Hodl fondsen niet in Luna en UST hebben geïnvesteerd.


Interessant instapmoment

Investeerders die al een tijdje bij ons beleggen hebben een moment van marktcapitulatie al eens eerder meegemaakt. Bijna een jaar geleden zorgde het verbod van Bitcoin-mining in China voor veel paniek op de markt. Op dat moment herhaalde wij voor onze investeerders een bekende quote van Warren Buffet:

“Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful.”


Op dit moment heerst er volgens de Fear & Greed Index “Extreme Fear” op de markt. Volgens ons een interessante aangelegenheid in te stappen in de markt. Bent u benieuwd hoe u deel kunt nemen aan een van onze Hodl fondsen? Lees dan meer op onze Investeerder worden pagina.


Cryptocurrency: De gids voor beleggers

In deze blogserie over het beleggen in cryptocurrency gaan we onder andere dieper in op de evolutie van ons geld, het ontstaan van cryptocurrencies, de diverse toepassingsmogelijkheden en de onderlinge verschillen.

In het tweede deel hadden we het over de opkomst van Bitcoin en hoe deze zich door de jaren heen zo heeft kunnen ontwikkelen. Inmiddels is de markt voor cryptocurrencies lang niet meer beperkt tot Bitcoin, waardoor de toepassingen sterk zijn toegenomen. In dit derde deel gaan we dieper in op de verschillende cryptocurrencies en hoe deze traditionele industrieën beïnvloeden.

Lees het derde deel

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE