joe

Nieuwsbrief: Terugblik Augustus

Hodl Team
Hodl Team
5 september 2022

Nieuwsbrief: Terugblik Augustus

Welkom bij onze terugblik op de maand augustus. Wij maken elke maand een overzicht met het laatste nieuws in de cryptocurrency markt en informeren u verder over de ontwikkelingen binnen Hodl en de resultaten van de Hodl fondsen.

Crypto-markt blijft gedreven door macro-economische spanning

In het eerste deel van augustus onderging de markt een periode van consolidatie waarin de prijs van Bitcoin schommelde tussen de $22K en $24K. Deze stabiele markt werd met name ondersteund door het positieve nieuws van Blackrock, dat na lang wikken en wegen eindelijk de cryptocurrency markt betrad. 's Werelds grootste vermogensbeheerder kondigde op 4 augustus aan Bitcoin aan te gaan bieden aan haar institutionele klanten in samenwerking met Coinbase. Enkele dagen later volgde de gigant, met een beheerd vermogen van zo'n 10 biljoen dollar, met een volgende aankondiging: De lancering van haar eigen Private Spot Bitcoin trust. Het toetreden van een vermogensbeheerder van dit kaliber zorgde dan ook voor een positief sentiment onder beleggers. Meer over de entree van BlackRock leest u in onze marktupdate van augustus.

Helaas bleek het positieve sentiment van korte duur; in het tweede deel van de maand zagen we de onrust toenemen als gevolg van de spanning op de gehele financiële markt. Het herstel van de afgelopen weken zagen we snel afremmen toen de Federal Reserve aangaf dat het zijn agressieve koers van renteverhogingen zal voortzetten wanneer de impact van het door haar gevoerde beleid niet leidt tot het gewenste resultaat. Dit leidde tot één van de sterkste dalingen sinds maanden voor belangrijke indexen als de Dow Jones en de S&P 500. Deze indexen daalden met respectievelijk 3% en 3,4%. De onrust zagen we overslaan op de cryptocurrency markt met als gevolg een daling van Bitcoin tot zo'n $19,5K. Ondanks de zorgen op de financiële markt, is er aan het fundament van Bitcoin en cryptocurrency niets veranderd. We zien dan ook een blijvende interesse in de cryptocurrency markt onder vermogensbeheerders en durfkapitalisten. Zo waren er afgelopen maand verschillende fondsen die mooie bedragen ophaalden voor de verdere ontwikkeling van nieuwe blockchainprojecten. Wel blijft er spanning binnen de markt met de naderende Ethereum Merge.

Hodl fondsen cryptocurrency nieuwsbrief terugblik augustus

Durfkapitalisten blijven belangstelling tonen

In 2021 explodeerde de interesse in Web3, en deze trend is nog altijd zichtbaar in 2022. Ondanks de huidige neerwaartse trend zien we dat verschillende institutionele partijen investeringsmogelijkheden verkennen en kapitaal ophalen voor investeringsrondes. De huidige marktsituatie biedt crypto-projecten een perfecte kans om verder aan hun oplossingen te bouwen. Een gelegenheid die eveneens erg interessant is voor investeerders van het benodigd kapitaal. Vorig jaar haalden durfkapitalisten, ook wel bekend als Venture Capitalists (VC's), ruim 32 miljard dollar op. In de eerste weken van dit derde kwartaal staat de teller al op ruim 719 miljoen Dollar, wat het totaal van dit jaar op zo'n 16 miljard brengt.

Een van de partijen die in augustus geld ophaalde was Coinfund. Dit investeringsfonds maakte op 17 augustus bekend ruim $300M op te hebben gehaald voor early-stage investeringen in projecten met een focus op onder meer layer-1 blockchains, gaming en NFT's. Naar verwachting zal het fonds 30 tot 40 startups ondersteunen, omdat de gemiddelde investering zal variëren van $6 tot $10 miljoen. Later die dag volgde ook durfkapitalist Shima Capital met een nieuw fonds. In samenwerking met Dragonfly Capital heeft het een fonds van ruim $200M gelanceerd, gefocust op vroegtijdige investeringen zoals Pre-seed en Seed. De investeringen vanuit dit fonds variëren tussen de $0,5 tot $2M.

Het aantrekken van kapitaal door VC's en investeringsmaatschappijen illustreert dat de belangstelling van investeerders nog altijd groot is. Dit ondanks het feit dat de markt een lange periode van neerwaartse beweging ondergaat.

Ethereum Merge nadert

De Ethereum Merge komt steeds dichterbij. Vanwege de grote marktkapitalisatie van het ecosysteem ($458 miljard) lopen de spanningen dan ook op en zijn de ogen grotendeels gericht op de uitkomst van de update. De verwachtingen in de markt en de community lopen echter vrij uiteen. In onze nieuwsbrief van juli introduceerden we kort al de Merge die gepland staat voor 15-16 september.

Ethereum komt met een serie van updates, waarbij deze eerste update is gericht op de overstap naar het nieuwe consensusmechanisme Proof-of-Stake (PoS) en zal daardoor de meeste impact hebben op het uitgeven en minen van ETH. Op dit moment ontvangen Ethereum miners een beloning op basis van het minen van een block, door de omschakeling naar PoS verdwijnen deze beloningen en zijn er enkel nog staking-opbrengsten over de Ethereums in bezit. Deze opbrengsten liggen echter 90% lager dan de huidige mining-rewards, wat onder andere ook tot positief gevolg heeft dat er minder nieuwe Ethereum in omloop komt. In combinatie met het reeds geïmplementeerde burn-mechanisme waarbij een deel van de transactiekosten permanent uit de omloop wordt gehaald, kan het aantal Ethereum (ETH) in omloop sterk dalen. Wanneer de transactiekosten een bepaalde drempel overschrijden, zal het burn-mechanisme meer verbranden dan er uit wordt gegeven. Hierdoor wordt Ethereum deflatoir en ontstaat er op termijn zelfs schaarste. Indien deze ontwikkeling van het Ethereum ecosysteem zich voortzet, dan kan dit uiteraard een interessante investeringskans bieden.

Spanning loopt op door naderende ethereum merge

De verdere ontwikkeling hangt echter grotendeels af van haar gebruikers en ontwikkelaars. Een deel hiervan zijn de huidige Ethereum-miners. Het is interessant om in de gaten te houden wat zij doen, na de invoering van PoS vervalt namelijk de toepassing van de mining apparatuur. De verwachting is dan ook dat miners op zoek gaan naar alternatieve toepassingen om hun hardware-investeringen terug te verdienen. De eerste optie is om hun miners op een andere blockchain te gebruiken. Het type miners dat in Ethereum wordt gebruikt ondersteunt met name verschillende kleinere blockchains. Ethereum Classic (ETC) is een eerdere splitsing van Ethereum (ETH) en is daardoor het meest interessante alternatief. In de afgelopen maand hebben we al een toename gezien in hashrate op ETC welke een toename in actieve miners impliceert.

Het andere alternatief is een hard-fork van ETH. Hierbij kopiëren gebruikers de oude blockchain en gaan verder op hun eigen netwerk zonder de netwerkveranderingen van de nieuwe update te accepteren. Op deze manier blijft het protocol werken op PoW. Er is al een hard-fork aangekondigd gepland voor 8 september, waarnaar wordt verwezen als ETHPoW. Cryptocurrency exchanges als Poloniex en Bitmex hebben al aangekondigd de hard-fork Ethereum te zullen accepteren als deze plaatsvindt.

Het is nog maar de vraag welke kant de meeste Ethereum miners zullen kiezen. Om een hard-fork te laten slagen, zijn adoptie en acceptatie van gebruikers, exchanges en liquiditeitsverschaffers noodzakelijk. De winstgevendheid van een alternatieve blockchain, zoals Ethereum Classic, wordt pas interessant na een drastische toename in nieuwe projecten, investeerders en liquiditeit. Zo genereerden de Ethereum miners $18 miljard aan inkomsten in 2021, ten opzichte van slechts $300 miljoen onder de Ethereum Classic miners.

De Hodl fondsen

De recente stagnatie van het herstel op de financiële markten heeft geleid tot een daling van de Hodl fondsen. Het Hodl.nl Genesis Fonds, het Hodl.nl Consensus Fonds en het Hodl.nl Oracle Fonds eindigden respectievelijk op een intrinsieke waarde (NAV) van €3,04, €3,03 en €0,35.

Bekijk hier uw persoonlijke resultaten

Resultaten Hodl fondsen augustus 2022

Ontwikkelaar Tornado Cash aangehouden

De FIOD heeft op 10 augustus in Amsterdam de 29-jarige "Alexy Pertsev" aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het verhullen van criminele geldstromen en het witwassen van geld via de bekende mixer "Tornado Cash". Een mixer verzamelt de inkomende stortingen van gebruikers en mengt deze met andere inkomende stortingen. Hoe langer de gestorte gelden in de mixer zitten, hoe meer privacy er wordt verkregen. Vervolgens nemen gebruikers hun gelden op naar een nieuwe wallet, waardoor de verbinding tussen het oorspronkelijke adres en het nieuwe ontvangende adres wordt verbroken.

De Amerikaanse regering plaatste Tornado Cash twee dagen voor de arrestatie van Pertsev op de OFAC sanctielijst van Amerika. Interactie met Tornado Cash is nu verboden voor alle Amerikaanse inwoners en entiteiten. Een opzettelijke overtreding kan leiden tot straffen van $50.000 tot $10 miljoen en gevangenisstraffen van 10 tot 30 jaar.

Binnen de cryptowereld lopen de meningen uiteen over de zaak. Tornado Cash is altijd een onderwerp van discussie geweest, omdat het zowel goede als slechte actoren financiële privacy biedt. De verontwaardiging van de gemeenschap werd luider toen aan het licht kwam dat de gearresteerde verdachte slechts een ontwikkelaar van het protocol was en alleen open source code had geschreven. Hoe de code wordt gebruikt is echter aan de gebruiker zelf. Dit roept de vraag op of ontwikkelaars verantwoordelijk zijn voor hoe anderen hun open source code gebruiken. Technologie is niet noodzakelijk goed of slecht, maar neutraal; de persoon die de technologie gebruikt zal de toepassing ervan bepalen.

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE