joe

Nieuwsbrief: Terugblik Januari

Welkom bij onze terugblik op de maand januari. Wij maken elke maand een overzicht met het laatste nieuws in de cryptocurrency markt en informeren u verder over de ontwikkelingen binnen Hodl en de resultaten van de Hodl fondsen.
GO TO

Markt herstelt na neerwaartse periode

De afgelopen maanden stonden voornamelijk in het teken van een neerwaartse trend, maar 2023 trapte af met een aanzienlijke opleving van de cryptocurrency markt. Aan het begin van januari stond Bitcoin op een koersniveau van ongeveer 16.500 dollar; het eindigde de maand op circa 23.000 dollar, een toename van ruim 40 procent! Ondanks de positieve omslag in het sentiment werd het begin van de maand geleid door onrust op de markt. Zo ging het gerucht dat Digital Currency Group (DCG) mogelijk met solvabiliteitsproblemen kampte. DCG is het moederbedrijf van Grayscale en Genesis Trading. In de aanloop naar de faillissementsaanvraag van Genesis werd gespeculeerd over de financiën van het moederbedrijf. Genesis heeft nog altijd grote schulden uitstaan bij verschillende organisaties, waaronder Gemini en Bitvavo. Zo gaat dit bij Gemini om circa 900 miljoen dollar, Bitvavo zou zo’n 280 miljoen dollar hebben ondergebracht bij Genesis. De processen om deze gelden terug te halen lopen nog altijd en de faillissementsaanvraag is hier een volgende stap in.

Cameron Winklevoss, medeoprichter van Gemini, publiceerde op 2 januari een open brief aan Barry Silbert, de CEO van DCG. Met deze brief probeerde Cameron publiekelijk het vuur aan de schenen te leggen bij Barry, aangezien de medeoprichter van Gemini van mening is dat de gelden niet langer in het bezit van DCG zouden moeten zijn. Volgens Winklevoss is het moederbedrijf DCG nog zo’n 1,675 miljard dollar schuldig aan Genesis, voldoende om alle schulden van Genesis aan de externe partijen af te lossen. Dit blijkt echter onwaar volgens de Digital Currency Group. In de gepubliceerde brief eiste Winklevoss een oplossing voor 8 januari. Tot op heden is de deadline verstreken en heeft geen van de partijen hevige acties ondernomen.

De markt is voornamelijk bezorgd over DCG. Als het waar is dat de organisatie haar uitstaande leningen niet kan terugbetalen, dan kan het gedwongen worden om (een deel van de) beheerde assets te verkopen. Dit zou een forse druk op de markt met zich meebrengen, omdat Digital Currency Group een van de grootste spelers is in de markt.

Consumer Price Index brengt rust

De onrust rondom de Digital Currency Group verschoof langzaam naar de achtergrond toen de publicatie van de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) dichterbij kwam. Zo klom de koers op 11 januari langzaam op van zo’n 17.400 dollar naar 18.400 dollar. Een dag later volgde de officiële publicatie. Doordat zowel de prognose voor de maand-op-maand CPI (0,3%) als de jaar-op-jaar CPI (6,5%) correct bleek, resulteerde dit in slechts lichte volatiliteit tijdens de publicatie. Kort na de publicatie vervolgde de markt weer haar opwaartse koers.

Short liquidaties in de cryptocurrency markt januari 2023

De omslag van het sentiment in de markt resulteerde in verschillende liquidaties van short-posities, waardoor de Bitcoinkoers nog verder werd opgedreven. Tijdens de eerste snelle stijging rond 14 januari werd er ruim 165 miljoen dollar aan short-posities geliquideerd. Een week later ging dit om zo’n 110 miljoen dollar. De koersstijging werd tevens versterkt door het feit dat een groot deel van de markt in de laatste maanden bestond uit gedwongen liquidaties en in mindere mate uit zelf geïnitieerde verkopen. Nu de gedwongen verkopen zijn opgedroogd, is de verkoopdruk significant lager en is de route naar boven relatief vrij. Als gevolg hiervan versnelde de koers van Bitcoin naar het niveau van meer dan 23.000 dollar, prijsniveaus die de markt niet meer heeft gezien sinds augustus-september 2022. De afvlakkende inflatiecijfers impliceren een mogelijke ommekeer in de trend. Hoewel dit mogelijk kan leiden tot minder agressieve verhogingen, liet Jerome Powell, voorzitter van de Fed, eerder al weten er alles aan te zullen doen om de inflatie onder controle te krijgen. Dit betekent dat de Fed het inflatiecijfer terug naar het mandaat wil brengen van 2%.

Consumer Price Index Verenigde Staten

De Federal Open Markets Committee (FOMC) houdt op 1 februari zijn eerste vergadering van het jaar en 99,7% van de markt verwacht momenteel een renteverhoging van 0,25%. Hierdoor zal de het rentepercentage rate stijgen tot 4,75%, weer een stap dichter bij het verwachte doel van 5%. Het risico blijft dat de inflatie hardnekkiger is dan gedacht, in dat geval zal de Fed doorgaan met het verder verhogen van de rente.

AI protocollen domineren cryptomarkt

In november 2022 introduceerde OpenAI ChatGPT; een prototype chatbot die volledig functioneert op basis van kunstmatige intelligentie (AI). De lancering leidde al snel tot een hype, het prototype brengt namelijk enorm veel mogelijkheden met zich mee. Vrijwel op elke vraag die aan de chatbot wordt gesteld, komt een volledig aansluitend antwoord terug. Denk hierbij aan het samenvatten van een rapport en het schrijven van een songtekst van een liedje. Ook voor het coderen van websites of het genereren van afbeeldingen kan deze nieuwe technologie worden ingezet. Taken die gewoonlijk handmatig worden gedaan, kunnen hierdoor vele malen makkelijker én sneller worden afgerond.

Met de toename van de belangstelling in AI zagen we ook de interesse in AI-aangelegen crypto-projecten exploderen. In januari zagen we verschillende rally’s ontstaan in de koersen van dergelijke cryptocurrencies. Ocean Protocol (OCEAN) is hier een voorbeeld van, een cryptocurrency die een datamarktplaats aanstuurt met de implementatie van AI. Vanwege de enorme mogelijkheden, schreven wij eerder in 2021 al een uitgebreid artikel en rapport over OCEAN. Door onze tijdige interesse in deze sector profiteerden ook de Hodl-fondsen van de opwaartse beweging van onder andere OCEAN. Ondanks de hype die momenteel heerst, voorzien wij ook op de lange termijn een interessante potentie voor cryptocurrencies in deze niche.

Lees het rapport

Hodl Nieuws

Op 25 januari kondigden we de fusie aan van het Nederlandse cryptocurrency investeringsfonds True Asset Fund II (TAF) met de Hodl Group. Met de groei van de markt zullen er meer uitdagingen ontstaan en zal de regelgeving toenemen. Dit was dan ook een reden voor TAF om op zoek te gaan naar een strategische partner. Doordat beide organisaties een vergelijkbare strategie, cultuur en visie nastreven, is er een uitstekende match. Sinds 4 januari maakt True Asset Fund officieel deel uit van de Hodl Group. In ons persbericht kunt u meer lezen over het management van de twee fondsen. Met de integratie van het fonds willen wij u voorstellen aan de nieuwe medewerkers van het Hodl-team: Ad van Kemenade en Deni Evendik. Ad zal zijn werkzaamheden bij Hodl uitvoeren als Partner en zich richten op de verdere groei van de organisatie; Deni zal ons team van research analisten versterken.

Nieuwe toevoegingen Hodl team

Ad: “Het is geweldig om deel uit te maken van een cryptocurrency fonds met een wereldwijde aanwezigheid. Hodl is meer dan een buy-and-hold fonds, het is een multidisciplinair platform voor de gehele crypto/web3-sector. We kijken ernaar uit om samen onze weg voort te zetten en de opkomende cryptomarkt te introduceren bij internationale investeerders.”

Deni: “Sinds 2017 ben ik actief bezig met de cryptocurrency markt en heb ik enige tijd een bijdrage mogen leveren als research analist bij True Asset Fund. Ik kijk ernaar uit om mijn avontuur bij Hodl voort te zetten en ben blij dat ik bij het onderzoeks- en tradingteam kan aansluiten. Ik ben ervan overtuigd dat deze fusie interessante toekomstperspectieven biedt met veelbelovende uitdagingen en groei in deze sector.”

De Hodl Fondsen

De sterke opwaartse beweging van de cryptocurrency markt gedurende de maand januari heeft geleid tot een stijging van de Hodl fondsen. Het Hodl.nl Genesis Fund, het Hodl.nl Consensus Fund en het Hodl.nl Oracle Fund eindigden respectievelijk op een Net Asset Value (NAV) van € 3,07, € 3,05 en € 0,29. Voor het True Asset Fund II komt de Net Asset Value uit op € 15.278,26. Klanten van True Asset Fund kunnen in hun vertrouwde portal terecht voor hun persoonlijke resultaten.

Bekijk hier uw persoonlijke resultaten

NAV resultaten hodl fondsen januari 2023

Verbeteringen in de client portal

Gedurende het jaar hebben wij diverse aanpassingen doorgevoerd op onze website en het klantenportaal. Een van de onderdelen die nog wat verbeteringen kan ondergaan is ons klantenportaal, dit kwam ook naar voren tijdens onze jaarlijkse enquête onder participanten. Hoewel we de omgeving van ons klantenportaal in een later stadium volledig onder handen nemen, zijn we erg blij om te kunnen melden dat we een Hodl Benchmark hebben toegevoegd aan de huidige klantenportaal. Door in te loggen op uw persoonlijke account kunt u de resultaten van uw Hodl-fonds vergelijken met andere belangrijke beleggingscategorieën zoals aandelen, obligaties en goud.

Naast de benchmarks kunt u als participant ook uw fiscale jaarverslagen direct in het portaal downloaden. Zo wordt het portaal toegankelijker en eenvoudiger voor de aankomende belastingaangiften.

Naar de client portal

De lancering van Hodl Primero

Na maanden van voorbereidingen zijn we zeer verheugd om aan te kondigen dat Hodl uitbreidt naar Spanje. In aanvulling op onze eerdere groei met het Numeri fonds in Luxemburg en het AMC Hodl Artemis in Zwitserland, zijn we enthousiast om mede te delen dat Hodl Primero in februari live gaat. Hodl Primero is een actief beheerd beleggingsfonds dat eenzelfde structuur hanteert als de Hodl.nl fondsen. Dit betekent dat het fonds eveneens profiteert van onze algoritmische trading bots.

In samenwerking met onze lokale partners openen we een kantoor in Marbella om Spaanse beleggers te helpen met het diversifiëren van hun portefeuilles met cryptocurrency. Wij kijken erg uit naar deze volgende internationale uitbreiding. Deze derde toevoeging aan de Hodl Group is een prachtige manier om het jaar 2023 te starten.


Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE