joe

Nieuwsbrief: Terugblik Juli

Welkom bij onze terugblik op de maand juli. Wij maken elke maand een overzicht met het laatste nieuws in de cryptocurrency markt en informeren u verder over de ontwikkelingen binnen Hodl en de resultaten van de Hodl fondsen.
GO TO

Wet- en regelgeving kenmerken de maand

In de maand juli stond de regelgeving rondom cryptocurrency opnieuw in de schijnwerpers. Door deze gebeurtenissen schommelde de Bitcoinkoers tussen de 29.000 en 31.600 dollar. De grootste bijdrage aan deze fluctuatie kwam voort uit de gedeeltelijke overwinning die Ripple boekte in een rechtszaak die was aangespannen door de Securities and Exchange Commission (SEC). Een arrondissementsrechtbank in New York oordeelde dat de verkoop van XRP-tokens via beurzen en algoritmen niet in de categorie effecten valt. Verder diende vermogensbeheerder BlackRock in de eerste twee weken van juli zijn aanvraag voor een Bitcoin spot Exchange Traded Fund (ETF) opnieuw in, nadat de eerste aanvraag door de SEC als ontoereikend en onduidelijk werd beschouwd . Opvallend was dat Coinbase werd genoemd als een surveillance-sharing partner in alle vijf ETF-aanvragen. Enkele dagen later vertoonden de laatste inflatiecijfers een verdere daling, maar dit was niet voldoende voor de Fed. Meer informatie over de gebeurtenissen van de eerste helft van juli kunt u lezen in onze marktupdate.

Ook het tweede deel van de maand stond veelvuldig in het teken van regulatie. Zo onthulde Brian Armstrong, de CEO van cryptocurrency exchange Coinbase, door de SEC verzocht te zijn om de verhandeling van alle cryptocurrencies, behalve Bitcoin, te staken. Ook deze maand zagen we Binance terugtreden uit Europa, zo verliet het ditmaal de Duitse markt. Enkele dagen later maakte de exchange bekend dat het de juiste licenties heeft verkregen om gereguleerd te opereren in de Verenigde Arabische Emiraten.

Daarnaast werd Alex Mashinsky, voormalig CEO van Celsius, gearresteerd en aangeklaagd voor zijn rol in het imploderen van de organisatie. Verder lanceerde Sam Altman , de oprichter van OpenAI, een nieuwe cryptocurrency met de naam ‘Worldcoin’ en zagen we Elon Musk het alombekende Twitter omdopen tot "X".

Voormalige CEO Celsius gearresteerd

Op 13 juli werd Alex Mashinsky, de voormalige CEO van Celsius, gearresteerd en geconfronteerd met in totaal zeven aanklachten. Dit gaat onder meer om het plegen van fraude en de manipulatie van effecten. Het is belangrijk om te vermelden dat Celsius, het bedrijf waar Mashinsky eerder CEO was, geruime tijd terug al faillissement had aangevraagd.

Celsius was ooit een grote speler in de branche, met een geschat beheerd vermogen van maar liefst 12 miljard dollar. In juli 2022 ontstonden er echter geruchten over liquiditeitsproblemen binnen Celsius. Hierdoor ontstond een bankrun die uiteindelijk leidde tot het staken van opnames en uiteindelijk het faillissement van de organisatie.

Als onderdeel van de juridische procedure heeft Celsius ingestemd met een schikking van 4,7 miljard dollar. Deze betaling zal echter pas worden gedaan nadat crediteuren en investeerders zijn terugbetaald via het faillissementsproces. De situatie is echter complex, omdat Celsius na het faillissement een tekort heeft van 1,2 miljard dollar.

Terwijl Mashinsky wordt aangeklaagd, wacht Sam Bankman-Fried nog steeds op zijn uitspraak. De oprichter van de ingestorte cryptocurrency exchange FTX ontving positief nieuws toen een van de aanklachten tegen hem door aanklagers in Manhattan werd ingetrokken. Deze aanklacht werd ingediend vanwege de financiële campagnebijdragen die hij deed in aanloop naar de verkiezingen. Echter, bleek deze aanklacht ongegrond en werd daardoor niet verder onderzocht omdat de regering van de Bahama’s enige medewerking heeft geweigerd.

Eerder moest een andere aanklacht tegen SBF om soortgelijke redenen worden ingetrokken. Deze specifieke aanklacht hield verband met schending van anti-omkopingwetten. Ondanks deze ingetrokken aanklachten, wordt SBF nog steeds geconfronteerd met verschillende andere ernstige beschuldigingen, waaronder effectenfraude.

Lancering van Worldcoin veroorzaakt controverse

De lancering van de nieuwe cryptocurrency Worldcoin op 24 juli heeft voor veel ophef in de markt gezorgd . Opvallend is dat Sam Altman, de oprichter van OpenAI, ook achter Worldcoin zit. Het hoofddoel van deze cryptocurrency is het bieden van een digitale identiteit, genaamd World ID, om echte mensen van kunstmatige intelligentie (AI) te kunnen onderscheiden.

World ID biedt geverifieerde gebruikers de kans om de nieuwe cryptocurrency te ontvangen door te bewijzen dat ze mens zijn. De ophef ontstond toen bekend werd dat dit gerealiseerd werd door het achterlaten van een irisscan. Deze scan moet worden uitgevoerd op specifieke locaties met behulp van een apparaat genaamd "Orb", dat op dit moment beschikbaar is in 20 landen. Na volledige verificatie ontvangen gebruikers 25 WLD-tokens, die momenteel een totale waarde hebben van ongeveer 50 dollar. Er was veel kritiek op de verificatie door middel van biometrische gegevens, ook al beweert de organisatie geen persoonlijke informatie te verzamelen en de biometrische gegevens op verzoek van de gebruiker te verwijderen.

Locaties van Worldcoin Orbs

Ruim 2 miljoen mensen hadden zich voorafgaand aan de officiële lancering aangemeld voor World ID. Echter, op de dag van de lancering hadden slechts 1.200 mensen van over de hele wereld zich aangemeld, waarvan ongeveer 600 mensen afkomstig uit Hongkong. Dit scherpe contrast tussen het aantal aanmeldingen en de daadwerkelijke inschrijvingen suggereert de mogelijke twijfels bij het project.

Ook de token zelf staat in een slecht daglicht. Zo zijn de distributie en de planning van uitgifte erg discutabel. Tijdens de lancering werden acht miljoen tokens verspreid via een airdrop, terwijl er in totaal ongeveer 110 miljoen tokens in omloop zijn. Het contrast wordt nog groter wanneer er wordt gekeken naar de planning.

Waar er nu 110 miljoen tokens in omloop zijn, is dit slechts 1% van het totaal aantal tokens dat vrijgegeven zal worden. Dit betekent dat er nog bijna 99% moet worden vrijgegeven, waardoor er sprake is van flinke inflatie. Ongeveer 40% hiervan zal tussen juli 2024 en juli 2025 al worden vrijgegeven.

Twitter rebrand naar "X"

Op 23 juli onderging het bekende Twitter-logo een rebranding en werd het vervangen door de letter ‘X’. De nieuwe naam en het nieuwe logo zorgden ook onder gebruikers voor verwarring. Echter laat Elon Musk al langere tijd weten grotere plannen te hebben met het platform dat hij in oktober 2022 heeft overgenomen. Binnen enkele dagen startte hij al met de transformatie van de organisatie.

Inmiddels zijn er verschillende grote wijzigingen doorgevoerd. Denk hierbij aan het delen van advertentie-inkomsten met gebruikers en het versoepelen van de regels omtrent het plaatsen van tweets. Met zijn visie om een "alles-in-één" app te creëren, wordt er een nieuw scala aan verdienmodellen geïntroduceerd. Het doel van de app is om een uitgebreid platform te bieden waar gebruikers onder andere met elkaar kunnen communiceren, winkelen, entertainment vinden en een breed scala aan activiteiten uitvoeren.

Twitter hernoemt naar X en streeft om allesomvattende app te worden

In het verleden heeft Musk zijn volgers vaak nieuwsgierig gehouden met zijn interesse in Dogecoin. De rebranding naar X heeft speculaties doen oproepen over de rol die de cryptocurrency Dogecoin mogelijk zou kunnen spelen in de toekomstplannen van Musk . Bovengenoemde zou niet onwaarschijnlijk zijn, gezien het feit dat hij zelfs het gebruik van Dogecoin heeft toegestaan voor de aankoop van Tesla's. Deze speculaties heeft hij zelf verder gevoed door het Dogecoin-logo aan zijn biografie op Twitter toe te voegen.

In de afgelopen drie jaar heeft Musk actief deelgenomen aan de markt van cryptocurrencies en herhaaldelijk zijn geloof in het potentieel ervan uitgesproken. Nu hij zich bij X heeft teruggetrokken als CEO , is het echter onduidelijk of cryptocurrencies deel zullen uitmaken van de "alles-in-één" app.

Binance betreedt nieuwe markt na vertrek uit Duitsland

Op 26 juli kondigde cryptocurrency exchange Binance aan dat het de aanvraag voor een cryptocurrency-licentie in Duitsland heeft ingetrokken. Deze beslissing volgde op een bericht van persbureau Reuters een maand eerder, waarin werd gemeld dat Binance's aanvraag niet was goedgekeurd, zoals bevestigd door personen met directe kennis van de zaak. Ondanks dit had Binance aanvankelijk zijn toewijding uitgesproken om te werken aan het voldoen aan de eisen van FaFin, de Duitse financiële toezichthouder. Vanwege verschuivingen in zowel de wereldwijde markt als het regelgevingslandschap, heeft het bedrijf nu echter proactief besloten om zijn BaFin-aanvraag in te trekken.

In de afgelopen drie maanden heeft Binance ook besloten om andere landen te verlaten, waaronder Nederland, België, Cyprus en Canada. De beurs is onlangs ook door de Securities and Exchange Commission beschuldigd van het exploiteren van een ongereguleerde effectenbeurs. Het was een turbulent jaar voor de beurs, maar er wordt verwacht dat het bedrijf zijn middelen toewijst aan de aankomende MiCAR-wetgeving.

Binance verkrijgt als eerste exchange een licensie en mag diensten leveren in Dubai

Op 31 juli behaalde Binance een belangrijke mijlpaal door de eerste cryptocurrency beurs te worden die een Operational Minimum Viable Product License verkreeg in Dubai. Deze licentie werd verkregen door Binance FZE, een dochteronderneming van Binance. Hierdoor kan Binance haar diensten zoals verhandeling en broker-dealer services aanbieden aan lokale institutionele en gekwalificeerde particuliere investeerders.

In 2021 zetten de Verenigde Arabische Emiraten een proactieve stap om de toonaangevende jurisdictie te worden voor cryptocurrency diensten. Waar sommige economische zones afstand doen van dergelijke organisaties, heeft de VAE ze juist omarmd en verwelkomd. Deze stap toont de vastberadenheid van de VAE om innovatie en groei in de cryptocurrency sector te stimuleren.

Curve Finance hack

Op 30 juli werden verschillende liquiditeitspools op Curve Finance, de op twee na grootste gedecentraliseerde beurs, slachtoffer van een hack. Het bedrijf achter de onderliggende programmeertaal Vyper verklaarde dat drie versies kwetsbaar waren voor een exploit. Dit resulteerde in een hack van vier liquiditeitspools en een totale schade van ongeveer $47 miljoen.

Doordat verschillende DeFi-protocollen de Vyper-programmeertaal gebruikten, onderging de DeFi-sector een stevige stresstest. Een groot deel van de gebruikers startte met het opnemen van hun gelden om zo hun kapitaal te beschermen. Curve Finance zag de grootste uitstroom, waarbij gebruikers bijna de helft van de totale waarde op de beurs weghaalden. Op het BNB-netwerk ondervonden drie projecten problemen en werd er voor 73.000 dollar aan cryptocurrency gestolen. Opmerkelijk genoeg slaagde een ‘whitehat-hacker’ erin om 2.879 Ether (zo’n 5,4 miljoen dollar) van de aanvaller te confisqueren en te retourneren aan Curve.

De gedecentraliseerde beurs Curve heeft echter enkele serieuze risico's in het verschiet. De oprichter van Curve, Michael Egorov, heeft ongeveer 427,5 miljoen CRV-tokens (ongeveer 47% van de circulerende tokens in omloop) gebruikt als onderpand voor een lening van ongeveer 100 miljoen USDT. Deze lening is verkregen via verschillende DeFi-platforms, met de twee grootste posities op Aave en Fraxlend.

Oprichter Curve brengt protocol en DeFi sector in gevaar door mogelijke liquidatie lening

Op Fraxlend stelde hij zo’n 59 miljoen CRV-tokens beschikbaar voor 15,8 miljoen dollar. Hoewel dit een kleinere positie is, brengt het een groter risico met zich mee vanwege het Jaarlijkse Rendementspercentage (Annual Percentage Yield - APY) van Fraxlend. Deze rentevoet verandert op basis van de geleende activa. Wanneer de totale geleende gelden minderen, dalen ook de rentetarieven. Wanneer er meer wordt geleend, stijgen de rentetarieven. Wanneer deze volledig wordt benut, verdubbelt het rentetarief van de lening elke 12 uur. Zo kan bij een continue maximale leningscapaciteit de rentevoet stijgen naar 10.000% APY in slechts 3,5 dagen.

Dit zou kunnen leiden tot een gedwongen verkoop van de lening, ongeacht de prijs van de CRV-token. Door de beperkte liquiditeit van de token kan de gedwongen verkoop leiden tot een kettingreactie in de DeFi-sector. Andere partijen, zoals bijvoorbeeld Aave kunnen hierdoor een mogelijk verlies leiden van $63 miljoen. Omdat vele partijen van elkaars dienstverlening gebruikmaken, kan dit verdere gevolgen hebben.

De Hodl Fondsen

De gebeurtenissen in de maand juli resulteerden in een lichte daling van de Hodl fondsen. Het Hodl GIB Fund, het Hodl Algorithmic Fund, het Hodl.nl Genesis Fund, het Hodl.nl Consensus Fund en het Hodl.nl Oracle Fund sloten af met een tussentijdse Net Asset Value (NAV) van respectievelijk €947,49, €1.020,35, €2,91, €2,82 en €0,35. True Asset Fund II eindigde de maand met een NAV van €15.264,87. Klanten van True Asset Fund kunnen hun persoonlijke prestaties bekijken in het IQ-EQ portaal. De definitieve NAV wordt momenteel nog berekend en zal gedurende de week gepubliceerd worden in de client portal.

Resultaten hodl cryptocurrency fondsen nav juli

Bekijk hier uw persoonlijke resultaten


Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE