joe

Nieuwsbrief: Terugblik maart

Hodl Team
Hodl Team
5 april 2022

Nieuwsbrief: Terugblik maart

Welkom bij onze nieuwsbrief. Bij Hodl maken wij elke maand een overzicht met de resultaten van onze fondsen, de ontwikkelingen binnen Hodl en het laatste nieuws in de cryptocurrency markt.


Positief sentiment op de markt keert terug

De maand maart werd gekenmerkt door de terugkeer van een positief sentiment op de financiële markt. Hoewel de markt eerst werd geconfronteerd met een sterke correctie als gevolg van een mogelijke escalatie tussen Rusland en Oekraïne, vertoonde deze in de tweede helft van de maand een sterk herstel met een opwaartse trend. Door de gezamenlijke inspanning van de NAVO en andere landen om stevige sancties aan Rusland op te leggen, ontstond er een interessante impasse tussen enerzijds verkopers en anderzijds kopers van cryptocurrencies.

Vanuit een economische perspectief, geleid door de onzekerheid omtrent de gevolgen van de oorlog (tekort aan graan) en sancties (tekort aan olie en gas), waren er verschillende verkoopsignalen. Aan de andere kant stond een groter wordende groep kopers die juist crypto kocht als veilige haven om zo overheidsbemoeienis in het geldsysteem te vermijden. Nadat er meer zicht kwam op de economische gevolgen, kon de markt zich stabiliseren en voorbereiden op een opwaartse beweging.

De terugkeer van het positieve sentiment werd mede in gang gezet doordat de Amerikaanse president Joe Biden de ‘executive order’ betreffende digitale activa ondertekende. Dit presidentieel decreet werd positief ontvangen door beleggers, omdat het aangeeft dat de VS voor ogen heeft om haar technologische leiderschap in de sector te behouden. Het positieve effect op de Bitcoin-prijs werd nog tijdelijk gedrukt vanwege de onzekerheid over de aangekondigde renteverhoging door de FED.

Echter, doordat de uiteindelijke renteverhoging slechts 0,25% bedroeg, waar de meeste economen een renteverhoging van 0,50% verwachtte, reageerde de markt opgelucht. De beperktere stap van de FED zorgt ervoor dat beleggers meer geneigd om in risicovolle assets te beleggen. De opwaartse trend werd dan ook geïnitieerd door investeerders die zich herpositioneerde in de markt.

Vanuit de cryptomarkt zelf werd de opwaartse trend verder gestimuleerd toen de Luna Foundation Guard (LFG) de aankoop aankondigde van $10 miljard aan Bitcoin om hun stablecoin TerraUSD (UST) te ondersteunen. Binnen een week vergrootte de stichting haar bezit van tienduizend Bitcoins naar ruwweg dertigduizend Bitcoins. De sterke toename van de vraag leidde een verdere prijsrally in.

Naar verwachting moet de stichting nog zo’n negen miljard aan Bitcoins kopen, wat de continue vraag vergroot en een volgende prijsrally kan stimuleren.


Regelgevers werken aan regulatie

De adoptie van cryptocurrencies neemt steeds verder toe en de duidelijkheid rondom regelgeving wordt steeds relevanter. Eerder deze maand hield het Europees Parlement een stemming over een ontwerpvoorstel met betrekking tot de cryptowet van de EU, Markets in Crypto Assets (MiCA) genoemd. Het voorgestelde ontwerp omvatte een mogelijk verbod op cryptocurrencies die werken met Proof-of-Work mining, zoals Bitcoin en Ethereum. Het voorstel werd afgewezen, wat goed nieuws was voor Bitcoin-liefhebbers.

Op de laatste dag van de maand was er nog een stemming door het EU-parlement over een voorstel gedreven door Anti Money Laundering (AML). Het voorstel verplicht alle cryptodienstverleners om elk individu achter een ‘unhosted wallet’ die met hen interacteert te identificeren, terwijl elke transactie groter dan 1.000 euro gemeld zal moeten worden aan de AML-autoriteiten. Omdat dit tegen het privacy aspect van cryptocurrency ingaat, leidde de goedkeuring van het voorstel tot een onmiddellijke correctie op de cryptocurrency markten.

In de komende 9 tot 18 maanden zal de wetgeving verder worden uitgewerkt en zal duidelijk worden welke impact dit zal hebben op cryptocurrencies en hun prijs.

In de VS daarentegen werd het uitvoeringsbesluit van president Biden positief ontvangen door de markt. Het besluit stelt dat de VS enerzijds innovatie moet ondersteunen en anderzijds de risico’s voor consumenten en bedrijven moet beperken. Bij Hodl zien we een versnelling van het gebruik van de blokchain technologie door overheden omdat ze, begrijpelijk, niet achter willen blijven. Landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten (o.a. Abu Dhabi en Dubai) hebben bijvoorbeeld crypto-bedrijven, gebruikers en organisaties aangetrokken met juridische zekerheden.

Heldere regelgeving en regulatie in de VS geeft de overheid meer controle, maar opent tevens de weg voor de grote gereguleerde financiële instellingen zoals vermogensbeheerders, banken, verzekeraars en pensioenfondsen om de crypto markt te betreden. Met deze stap geeft de VS aan dat ze andere landen voor willen blijven op het gebied van financiële en technische innovatie.


De Hodl fondsen

Ondanks de scherpe correctie aan het begin van de maand, hebben de Hodl fondsen een sterk herstel laten zien gedurende het tweede gedeelte van de maand. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een positief rendement voor het Hodl.nl Consensus Fonds, het Hodl.nl Genesis Fonds en het Hodl.nl Oracle Fonds van respectievelijk +28,75%, +26,75%, en +29,87%.

Resultaten Maart 2022:

Alle resultaten


Uitgelicht: Yearn Finance

Elke maand belichten we een cryptocurrency, deze maand is dat Yearn Finance (YFI).

De opkomst van cryptocurrencies heeft het mogelijk gemaakt om een financieel systeem te creëren met gedecentraliseerde financiële diensten (DeFi). Met de komst van deze DeFi diensten ontstonden er verschillende manieren om rendement te genereren, zoals rente over uitgeleende cryptocurrencies. Door de vele manieren zijn gebruikers op zoek gegaan naar de meest efficiënte manier om rendement te generen. Het kan echter een vrij complexe onderneming zijn om dit zelf te doen.

Yearn Finance biedt daarom een DeFi platform waar verschillende kant-en-klare strategieën worden aangeboden. Hierdoor hoeven investeerders enkel nog de strategie te kiezen die het best bij hun past om een optimaal rendement te genereren.

Lees meer over Yearn Finance


Team uitbreiding

Deze maand verwelkomen we Content Marketeer Elena Chavez bij het Hodl Team. Elena zal onze marketingafdeling komen ondersteunen bij de volgende stappen van onze internationale expansie.

Elena is afgelopen maand bij ons aan de slag gegaan na het behalen van haar Ph.D. Cultural Studies aan de universiteit van New York. Met haar kennis en ervaring zijn we in staat betere content te creëren, zoals grondige marktanalyses en whitepapers. Met de lange lijst van landen waar ze woonachtig is geweest en het aantal talen dat ze spreekt, is ze dan ook meer dan welkom met het oog op onze toekomstplannen.

Elena: “Ik kijk er naar uit om mijn academische en redactionele achtergrond in te zetten, terwijl ik de kans krijg om meer te leren over de interessante ontwikkelingen van de crypto markt.”

Wij heten Elena van harte welkom!


Nieuwsoverzicht maart


Cryptocurrency als nieuw betaalmiddel in Zwitserse stad Lugano

De Zwitserse stad Lugano wil cryptocurrency adopteren als betaalmiddel voor belastingen, goederen en diensten. Het initiatief wordt gesteund door een samenwerking met Tether Operations Limited, het techbedrijf achter de grootste stablecoin USDT. Tether en de stad Lugano zijn van plan om te werken aan het opschalen van de blockchain mogelijkheden binnen de stad en het transformeren van Lugano in een belangrijke hub voor Europese cryptocurrency adoptie.

We zien bij Hodl een grote toename in landen die een positieve draai geven aan de wet-en-regelgeving rondom cryptovaluta. Investeerders kunnen bijvoorbeeld in Portugal gebruikmaken van een gunstig cryptocurrency belastingstelsel. Ook worden er tevens allerlei faciliteiten gecreëerd voor digital nomads. De verwachtingen zijn dat het aantal landen met een positieve houding gedurende de tijd zal toenemen, want geen enkele staat zal economische vooruitgang willen mislopen.


Europees Parlement stemt over beperkingen cryptovaluta

Afgelopen maand vond er een stemming plaats in het Europees Parlement over nieuwe regelgeving omtrent cryptocurrencies. Het voorstel, wat ook wel de MiCA (Markets in Crypto Assets) wordt genoemd, bevatte enkele ingrijpende voorstellen. Waaronder het mogelijke verbieden van cryptocurrencies die gebruik maken van Proof-of-Work mining, zoals Bitcoin en Ethereum. Volgens enkele parlementsleden gebruikt deze technologie teveel energie en moet het onderworpen worden aan minimale milieu duurzaamheidsnormen.

Wij hebben bij Hodl al veel positieve ontwikkelingen gezien in de crypto markt omtrent duurzaamheid en efficiëntie, dus een mogelijke verbod kwam vele dan ook als verrassing. Het Europees Parlement heeft uiteindelijk tegen het verbod PoW gestemd, de rest van het MiCA voorstel is echter nog wel in behandeling.


Luna koopt $10B aan Bitcoin

Do Kwon, oprichter van Terraform Labs, heeft aangekondigd dat de Luna Foundation Guard 10 miljard dollar aan Bitcoin gaat kopen om Luna’s algoritmische stablecoin “TerraUSD” (UST) te ondersteunen. Een algoritmische stablecoin is een cryptocurrency die gebruik maakt van prijs stabiliserende algoritmen om de prijs op een bepaald niveau te behouden, in dit geval 1 USD.

We vernemen dat Bitcoin langzaam in de rol groeit van een schaarse store-of-value die een stabiele waardestijging kan bieden. Het toevoegen van Bitcoin aan de reserves van de foundation toont vertrouwen in de stabiliteit van het asset. De prijs van Bitcoin kan echter negatief worden beïnvloed door het doen en laten van de foundation, zoals een overschot aan Bitcoin wanneer het protocol failliet gaat.


Goldman Sachs eerste bank met crypto OTC transactie

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft de allereerste over-the-counter (OTC) transactie met cryptocurrency uitgevoerd. Het gaat om een Bitcoin OTC transactie die werd ondersteund door Galaxy Digital, een wereldwijd crypto-investeringsbedrijf. Goldman Sachs schakelde voor het eerst geen derde partij in voor deze transactie, maar trad zelf op als opdrachtgever. Wij zien een grote verandering in het sentiment bij grote investeringsbanken zoals Goldman Sachs. Het zelf executeren van transacties laat zien dat de organisatie intern over de expertise en infrastructuur beschikt om toekomstige transacties te voltooien.

In dit geval gaat het nog om een optiecontract, maar dit is een eerste stap richting het direct verhandelen van cryptocurrency. Een stap voor de bankenwereld die enkele jaren geleden nog voor onmogelijk werd gezien. Door de toenemende adoptie zien we de vraag bij deze organisaties inmiddels steeds groter worden.


Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE