joe

Nieuwsbrief: Terugblik September

Welkom bij onze terugblik op de maand september. Wij maken elke maand een overzicht met het laatste nieuws in de cryptocurrency markt en informeren u verder over de ontwikkelingen binnen Hodl en de resultaten van de Hodl fondsen.
GO TO

Markt beweegt zijwaarts na negatieve toon van de Fed

De afgelopen maanden was de cryptocurrency markt volledig gefocust op de ontwikkeling van ETF’s. Deze trend zette zich voort gedurende de maand september. Na verschillende aanvragen voor een Bitcoin spot ETF, volgden de eerste aanvragen voor Ether futures ETF's. Geheel volgens verwachting werd de eerste aanvraag van Valkyrie en andere vermogensbeheerders goedgekeurd en deze staan inmiddels gepland om begin oktober verhandelbaar te worden. In navolging van de Ether futures ETF, volgden ook de eerste aanvragen voor een Ether spot ETF van Ark 21Shares en VanEck.

Begin september kondigde de London Stock Exchange Group, de leidende beurs van Europa, aan de integratie van blockchain te gaan verkennen. Ook maakte JPMorgan bekend bezig te zijn met de ontwikkeling van een nieuwe op blockchain gebaseerde digitale stortingsmunt. U kunt meer lezen over de gebeurtenissen van de eerste helft van de maand in onze marktupdate van september.

Later in de maand ontvouwden zich diverse opmerkelijke gebeurtenissen in de financiële markten en de digitale activa-industrie. Ten eerste gaf de Federal Reserve (Fed) aan mogelijk tegen het einde van het jaar nog een renteverhoging van 0,25% te verwachten , voordat deze in 2024 zal verlagen. Dit zorgde voor spanning in de financiële markt, waarbij de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties zelfs niveaus bereikten die sinds 2007 niet meer waren gezien. Ook aandelen verloren terrein. Daarbij zagen we Franklin Templeton zich bij de ETF-race voegen door een aanvraag voor een Bitcoin spot ETF. Grayscale diende daarentegen weer een aanvraag in om hun Ether Trust om te zetten in een Ether spot ETF. Het experimenteren met blockchaintechnologie door traditionele instellingen ging ook door met ontwikkelingen bij Deutsche Bank, HSBC, Citi Bank en ABN AMRO. De markt zelf bewoog zich doorgaans zijwaarts, waarbij de Bitcoinkoers schommelde tussen de 24.900 en 26.800 dollar.

Houding Fed zet financiële markt op scherp

Op 20 september kondigde de Fed aan de rentestand niet te wijzigen. Hoewel een groot deel van de markt deze beslissing verwachtte, verklaarde Fed-voorzitter Jerome Powell dat de kans op een additionele renteverhoging hoog is. Dit leidde tot een verkoop van financiële instrumenten, zoals obligaties, door investeerders. Een renteverhoging zou namelijk de waarde van deze instrumenten verminderen, waardoor het rendement op Amerikaanse staatsobligaties uitkwam op vergelijkbare niveaus van 2007. Belangrijke Amerikaanse aandelen indexen zoals de Dow Jones, S&P 500 en Russell 2000 zetten in navolging hiervan een daling in.

De onrust over een extra renteverhoging nam verder toe door de snelle koersstijging van ruwe olie, wat mogelijk weer druk uit kan oefenen op de inflatiecijfers. Hierdoor kan de Fed genoodzaakt zijn sneller en harder in te grijpen.

Dot Plot van de Fed
Bron: https://www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html

Op de Amerikaanse markten lijkt het sentiment van investeerders gemengd te zijn. Volgens een enquête van CNBC gelooft meer dan 60% van de respondenten dat de winsten op de aandelenmarkt van dit jaar slechts een herstel zijn in een bear market. Sleutelfiguren, waaronder de CEO van JPMorgan Jamie Dimon, hebben zelfs gewaarschuwd dat de rentetarieven sterk kunnen stijgen, met een worst-case scenario van 7%.

Digitale activa ETF's blijven vooruitgang boeken

Sinds de aanvraag van BlackRock voor een Bitcoin spot ETF in juni, zijn veel vermogensbeheerders in de race gestapt om het Heilige Graal van beleggingsproducten te verkrijgen. Op 12 september betrad Franklin Templeton, een wereldleider in vermogensbeheer met $1,5 biljoen aan beheerde activa, de race in afwachting van de goedkeuring van een Bitcoin spot ETF. Een opmerkelijk aspect van de aanvraag is dat de cryptocurrency-beurs Coinbase opnieuw wordt genoemd als bewaarder, waardoor het bedrijf actief betrokken is bij bijna elke ETF-aanvraag.

De markt zag ook een belangrijke ontwikkeling op het gebied van Ether ETF's. Op 28 september was asset manager Valkyrie de eerste die blootstelling aan Ether bood via zijn nieuw geïntegreerde Bitcoin en Ether Strategy futures ETF. Voorheen had Valkyrie een Bitcoin futures ETF aangeboden en de Securities and Exchange Commission (SEC) keurde een uitbreiding van deze strategie goed. Bovendien mengde crypto-vermogensbeheerder Grayscale zich in de Ether futures ETF race, na hun juridische overwinning op de SEC. Na de erkenning van een aanvraag heeft de SEC 45 dagen voor een eerste uitspraak.

Institutionele adoptie blijft moeiteloos doorgaan

Sinds 2021 heeft de markt een sterke toename gezien in institutionele adoptie. Financiële reuzen zoals Goldman Sachs, BNY Mellon en Morgan Stanley hebben hun eerste stappen in de industrie gezet. Deze trend heeft zich voortgezet, zelfs na een periode van verlengde marktvertraging. In september heeft de markt gezien dat Deutsche Bank, HSBC, Citigroup en ABN AMRO digitale activa en blockchains verkennen.

ABN AMRO heeft een belangrijke zet gedaan door de eerste Nederlandse bank te worden die een groene obligatie heeft geregistreerd op de openbare blockchain Polygon. Deze stap leverde €5 miljoen op voor vastgoedinvesteerder Vesteda. Deutsche Bank heeft ook vooruitgang geboekt door een overeenkomst te sluiten met het Zwitserse techbedrijf Taurus SA, een stap richting de integratie van bewaar- en tokenisatiediensten voor hun klanten.

Adoptie van digitale activa en blockchain technolgie onder traditionele financiële instellingen zet voort gedurende september

Er wordt gemeld dat HSBC heeft samengewerkt met Fireblocks, een bedrijf dat gespecialiseerd is in veilige opslag van digitale activa, wat wijst op mogelijke bewaardiensten in de toekomst. In de afgelopen maanden heeft de Hong Kong-tak van de bank zelfs klanten in staat gesteld om Ether en Bitcoin futures ETF's te verhandelen. Ten slotte verkent Citigroup blockchain-technologie om zijn productaanbod te verbeteren. Deze nieuwe dienst zal institutionele klanten in staat stellen om de stortingen van klanten om te zetten in digitale tokens, die vervolgens naadloos kunnen worden overgedragen via hun eigen afgezonderde blockchain.

Hodl Group verwelkomt Axel Hörger

We zijn trots om aan te kondigen dat Axel Hörger, voormalig bestuurder bij Goldman Sachs en UBS, zich bij Hodl Group heeft aangesloten als Executive Advisor. Axel beschikt over drie decennia aan expertise in de financiële sector, opgedaan bij toonaangevende instellingen. Hij was zestien jaar in dienst bij Goldman Sachs, met als laatste functie Managing Director voor Asset Management (EMEA). Axel bekleedde vervolgens CEO-functies bij UBS Deutschland AG, Lombard International Assurance en Petiole Asset Management. Ook was hij bestuurder en medeoprichter van de American International Bank Acquisition Corp en heeft Axel adviserende functies in diverse sectoren uitgeoefend.

Hodl Group verwelkomt Axel Hörger

Als Executive Advisor voor de raad van bestuur zal Axel de groei en internationale ambities van Hodl Group stimuleren en de kloof overbruggen tussen digitale activa en traditionele financiën.

Lees de Hodl Group artikel

De Hodl Fondsen

De maand september leidde tot een kleine stijging van de Hodl fondsen. Zo eindigden Hodl Gib Fund, Hodl Numeri Fund, Hodl Algo Fund, Hodl.nl Genesis Fund, Hodl.nl Consensus Fund, Hodl.nl Oracle Fund en Hodl Artemis op een NAV van respectievelijk €861,19, €22.376,00, €901,17, €2,65, €2,55, €0,31 en €933,37.

Resultaten Hodl Fondsen September

Bekijk hier uw persoonlijke resultaten


Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE