joe

Nieuwsbrief: Terugblik September

Hodl Team
Hodl Team
4 oktober 2022

Nieuwsbrief: Terugblik september

Welkom bij onze terugblik op de maand september. Wij maken elke maand een overzicht met het laatste nieuws in de cryptocurrency markt en informeren u verder over de ontwikkelingen binnen Hodl en de resultaten van de Hodl fondsen.

Markt buigt onder strikter monetair beleid

Tijdens de eerste helft van september zagen we de onrust sterk toenemen in de aanloop naar de Ethereum Merge en door de aankomende inflatiecijfers. De Federal Reserve (Fed) geeft al een tijd aan dat het niet schroomt om verdere maatregelen te nemen in de strijd tegen de oplopende inflatie. Dit werd wederom bevestigd in de toespraak van voorzitter Jerome Powell op 8 september, welke plaatsvond kort na de aankondiging van de renteverhoging door de ECB. Toen op 13 september het inflatiecijfer van de Verenigde Staten hoger uitviel dan verwacht en uitkwam op 8,3%, was dit dan ook reden genoeg voor de markt om een forsere renteverhoging in te prijzen. Dit leidde tot stevige correcties over de gehele financiële markt in de aanloop naar de volgende vergadering van de Federal Open Market Committee (FOMC). U kunt meer lezen over de gebeurtenissen van de eerste helft van de maand in onze marktupdate van september.

Op 21 september bevestigde de FOMC officieel de renteverhoging van 0,75%. Zoals altijd zorgde met name de persconferentie voor de meeste actie op de markt. Tijdens de persconferentie lichtte Jerome Powell toe dat de Fed hun plan zal doorzetten totdat de inflatie is teruggebracht naar 2%. Ook publiceerde de Fed na deze meeting een geactualiseerde “Dot-Plot”, welke bestaat uit de verwachte rentestanden van alle individuele leden van het FOMC voor de aankomende jaren.

Waar de markt aanvankelijk rekening hield met een softer monetair beleid tegen het einde van 2022 en het begin van 2023, wijst de bijgewerkte Dot-Plot juist op een voortzetting van de renteverhogingen in 2023. Zo toonde de laatste Dot-Plot uit juni nog een verwacht rentepercentage van 3,8% aan het eind van 2023. Inmiddels is deze verwachting opgelopen tot 4,6%. Voor 2022 wordt er rekening gehouden met een verdere verhoging tot 4,4%.

Fed fund rate updated dot plot september 2022
Source: CME Group

Toen de vergadering begon, onderging de markt stevige volatiliteit: Bitcoins’ prijs fluctueerde tussen de $18K en $20K. Vanaf de bodem van deze beweging begon Bitcoin een opwaartse koers richting de weerstand van $19K. Later in de maand wist Bitcoin wederom boven de $20K te komen, maar deze beweging werd voor het einde van de maand door een correctie weer teniet gedaan.

Institutionele interesse blijft groeien

De afgelopen maand zagen we de interesse van institutionele organisaties onverminderd doorzetten. BlackRock, 's werelds grootste vermogensbeheerder, haalden we in voorgaande nieuwsbrieven al enkele keren aan met betrekking tot de lancering van hun Bitcoin Private Trust fonds en hun samenwerking met cryptocurrency exchanges Coinbase en Kraken. Eind september kwam de vermogensbeheerder wederom in het nieuws, ditmaal met de aankondiging van een Europese Blockchain ETF. De ETF bestaat uit 35 verschillende bedrijven waarvan de hoofdactiviteiten betrekking hebben op cryptocurrency en blockchain. Dit zijn bijvoorbeeld miners en exchanges, maar ook aanbieders van betaalplatformen

BlackRock is niet de enige die het pad naar de cryptocurrency markt bewandelt. Halverwege de maand zette Nasdaq haar eerste stappen met de plannen om haar dienstverlening uit te breiden met een Crypto Custody Service; een bewaardienst van cryptocurrencies met de focus op het veilig bewaren van assets. Het Amerikaanse bedrijf heeft haar zinnen gezet op een bewaardienst voor bitcoin en ethereum met als focus de institutionele investeerder. In de laatste drie maanden zien wij een toename van traditionele instellingen die de markt betreden. Wij verwachten dat deze partijen de voornaamste drijfveer zullen zijn achter de adoptie van crypto, het gaat immers vaak om partijen die hun producten aanbieden aan een groter publiek. Bovendien bieden deze diensten blootstelling aan de markt op een gemakkelijke manier. Naarmate deze toonaangevende instellingen houvast krijgen op de markt en succes ervaren, zullen meer van dergelijke instellingen geneigd zijn om deel te nemen.

Om deze adoptie in goede banen te leiden, is gepaste regulering noodzakelijk. Een van de haltes in de route naar regulatie is het cryptocurrency framework van het Witte Huis, waarvan op 16 september een eerste editie werd gepubliceerd. Dit framework is tot stand gekomen door de gecombineerde inspanning van negen federale instanties. Het doel van het framework is om instituten en particulieren een duidelijker inzicht te geven in toekomstige regelgeving voor cryptocurrency. Het resultaat van de samenwerking is een factsheet waarin negen afzonderlijke rapporten zijn samengevat, ingedeeld in zeven hoofdstukken waarin diverse onderwerpen worden aangehaald, waaronder de mogelijkheid van een Central Bank Digital Currency (CBDC) in de VS. Hoewel dit framework richtlijnen biedt, gaat het nog niet in op de regels en handhaving zelf. Hier moet later nog duidelijkheid in worden geschept.

ECB gaat samen met Amazon werken aan CBDC euro

De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde op 16 september aan dat zij gaan samenwerken met vijf fintech-, betalings- en e-commerce bedrijven om front-end prototypes te ontwikkelen voor een digitale euro app. De vijf gekozen bedrijven zijn Amazon, Nexi, Caixabank, Worldline en European Payments Initiative. Elk van deze vijf bedrijven zal zich richten op een specifiek gebruik van de digitale euro, waarbij Amazon zich richt op e-commerce betalingen. De bedrijven zijn geselecteerd wegens hun expertise op het gebied van front-end ontwikkeling.

De belangstelling van de verschillende centrale banken voor een CBDC is in de afgelopen twee jaar aanzienlijk gegroeid, de tests zijn ook serieuzer geworden. De ECB heeft haar standpunt over een mogelijke invoering van een Europese CBDC niet officieel bekendgemaakt. Eerder dit jaar vertelde een bestuurslid van de ECB dat een digitale euro mogelijk al in 2026 ingevoerd kan worden. De meningen over de invoering van een CBDC zijn vooralsnog verdeeld aangezien deze het internationale betalingsverkeer kan verbeteren, maar ook negatieve gevolgen kan hebben op ieders financiële privacy. Een CBDC kan bijvoorbeeld een centrale bank toegang verlenen tot alle persoonlijke transactiegegevens en zo inzicht geven in het uitgavepatroon en de levensstijl van de gebruiker.

De Hodl fondsen

De volatiliteit van september heeft geleid tot een relatief neutrale performance van de Hodl fondsen. Het Hodl.nl Genesis Fund, het Hodl.nl Consensus Fund en het Hodl.nl Oracle Fund eindigden respectievelijk op een intrinsieke waarde (NAV) van €3,07, €3,09 en €0,35.

Bekijk hier uw persoonlijke resultaten

Vernieuwing Hodl Client Portal

Om onze participanten zo goed mogelijk te bedienen, bieden wij een Client Portal waarin de resultaten van de beleggingen kunnen worden gevolgd. Eerder dit jaar onderging Hodl een rebranding waardoor onze uitstraling stevig op de schop is gegaan. Waar enkele maanden terug onze website al is bijgewerkt, is nu ook onze Client Portal voorzien van een nieuw jasje. Hiermee hopen we beter te kunnen voldoen aan de verwachtingen van onze participanten. Zo vindt u in onze Client Portal naast uw resultaten nu ook een overzicht van onze laatste nieuwsbrieven en leest u gemakkelijk al onze laatste onderzoeken en rapporten.

Bent u nog geen participant van een van de Hodl fondsen? Ook dan is het vanaf nu mogelijk alvast een kijkje te nemen in onze portal! Door het aanmaken van een account in onze portal krijgt u een eerste indruk van onze dienstverlening en krijgt u gemakkelijk toegang tot al onze laatste beschikbare rapporten, brochures en whitepapers. Een kijkje nemen? Dat kan via de onderstaande link.

Naar de Hodl Client Portal

Verandering binnen het Hodl bestuur

Vanwege de snelle groei en de toekomstplannen is er de afgelopen maanden hard gewerkt aan de interne inrichting en de processen van Hodl. Met een sterke focus op onze groei is er besloten om een herstructurering van het bestuur door te voeren. Peter van Dam heeft aangegeven een minder actieve rol binnen de organisatie te willen bekleden met het oog op zijn andere ondernemingen. Het bestuur heeft daarom Axel Macro, de huidige Chief Legal Officer (CLO) gevraagd toe te treden tot het bestuur, een uitnodiging welke hij heeft geaccepteerd.

Axel is al enkele jaren nauw betrokken bij Hodl en houdt zich met name bezig met onze Legal & Compliance zaken. Met ruim 35 jaar ervaring als advocaat brengt Axel een rijke bron van kennis met zich mee. Daarnaast is hij al tientallen jaren actief in de beleggingswereld en heeft hij zijn ondernemerschap getoond door de succesvolle oprichting van verschillende bedrijven. Ook is hij enkele jaren CLO geweest van een beursgenoteerde onderneming. Met het toetreden van Axel tot het bestuur, zet Peter officieel een stap terug. Peter blijft betrokken als aandeelhouder van Hodl op de achtergrond, maar is niet meer operationeel betrokken bij de dagelijkse gang van zaken. Graag willen wij ook via deze weg onze dank uitspreken voor de inzet van Peter door de afgelopen jaren.

Unieke toegang tot MetaRembrandt

In november 2021 hebben teamleden van Hodl de incubator “Hodl Finance” opgericht, dit bedrijft helpt bij de ontwikkeling van opkomende blockchain projecten. Eén van deze unieke projecten is de samenwerking met de Rembrandt Foundation, die een NFT-collectie gaat lanceren van het wereldberoemde meesterwerk "De Nachtwacht". Het MetaRembrandt project streeft ernaar om het erfgoed van Rembrandt te behouden, mede door het schilderij te transformeren in 8.000 unieke digitale stukken. Iedereen die één van de stukken bezit, krijgt toegang tot de volledige collectie van Rembrandt in het digitale MetaRembrandt Museum. De bezitter wordt tevens grondlegger van het museum en krijgt nog enkele andere voordelen.

Door onze nauwe betrokkenheid bij Hodl Finance en het MetaRembrandt team, kunnen wij de participanten in onze Hodl fondsen een unieke kans bieden om een voorkeurspositie te krijgen voor de officiële éérste fase verkoop van de Nachtwacht NFT's! In de komende dagen zullen onze participanten een e-mail ontvangen met meer informatie over hoe de aanmelding in zijn werk gaat. Bent u geen participant van de Hodl fondsen? Schrijf u dan in voor de MetaRembrandt nieuwsbrief om op de hoogte te blijven en uw kans te vergroten om één (of meer) van de unieke 8.000 stukken in handen te krijgen.

 

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE