joe

Wat is Stader Labs (SD)?

GO TO

Introductie Stader Labs (SD)

Ethereum’s overgang van het consensusmechanisme Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS) had een stevige impact op het netwerk. Zo had dit positieve effecten op het energieverbruik, schaalbaarheid en toegankelijkheid. In tegenstelling tot PoW kunnen gebruikers een validator worden zonder gespecialiseerde hardware; eenvoudige hardware met daarop een "stake", die gezien kan worden als een borgsom, is nodig om een validator te worden. PoS heeft echter ook weer zijn eigen nadelen.

Een van de grootste nadelen van PoS is dat de vereiste borgsom om een validator te worden meestal vrij hoog is. In het geval van Ethereum is dat 32 Ether, momenteel met een waarde van circa $50.000. Deze som wordt daarnaast voor een lange tijd vergrendeld, wat liquiditeitsproblemen kan veroorzaken voor de staker.

Om dit probleem tegen te gaan, zijn er liquid staking-oplossingen ontwikkeld. Dit stelt gebruikers in staat om hun borgsom te ‘poolen’, wat inhoudt dat de som van 32 Ether behaald kan worden door de bijdrage van alle ‘stakers’ in de pool. Bij het gebruik van een liquid staking oplossing ontvangt de staker tokens die de borgsom vertegenwoordigd. Doordat deze te allen tijden kunnen worden ingewisseld voor de borgsom, hebben de tokens een waarde die gebruikt kan worden in het verdere ecosysteem. Hierdoor behoudt de staker de kans om deel te nemen aan het betaal- en handelsverkeer in het PoS-ecosysteem.

Een opkomend project in de Liquid Staking sector is Stader, een protocol dat zeven Proof-of-Stake netwerken ondersteunt, waardoor gebruikers toegang hebben tot het platform en hun activa kunnen staken. De Liquid Staking token van Stader is geïntegreerd met verschillende DeFi-protocollen, waardoor gebruikers hier direct aan deel kunnen nemen.

Oplossing van Stader Labs

De oplossing die Stader biedt, ligt in haar infrastructuur. Stader heeft een web van smart contracts over zeven netwerken opgezet: Ethereum, Polygon, Hedera, BNB, Fantom, Near en Terra 2.0. Stader opereert op meerdere netwerken, elk met een eigen stakingscontract waarmee gebruikers hun activa kunnen staken.

Op het Ethereum netwerk biedt Stader twee verschillende pools aan: een permissionless pool en een permissioned pool. In de permissionless pool kan elke gebruiker een node beheren met slechts vier ETH en een equivalent van 0,4 ETH in Stader tokens (SD). Daarentegen is de permissioned pool samengesteld uit zorgvuldig gecureerde validators die bekend staan om hun consistente prestaties. Het team werkt actief aan een pool gebaseerd op Distributed Validator Technology (DVT). Deze opkomende technologie straaft ernaar het risico op slashing (inname van een deel van de borgsom bij foutief handelen) aanzienlijk te verminderen door de rol van validator te delen met meerdere personen.

Oplossing van Stader Labs
Source: staderlabs.com/docs/ETHx%20Litepaper.pdf

Validators worden voor hun diensten beloont met een vergoeding over hun borgsom. Stader verdient haar inkomsten doordat de validator 10% van de vergoeding af moet staan aan het platform. De vergoeding voor de validator wisselt per netwerk en kan verder worden verhoogd door de verkregen liquid-staking tokens, die de waarde van de borgsom vertegenwoordigd, in te zetten bij DeFi-diensten op platformen als Curve Finance, Balancer, Uniswap, Aave en Beefy.

Stader Labs Use Case

De Stader-token en het platform zijn voornamelijk gericht op DeFi en Liquid Staking, met toepassingen op zowel individueel als industrieniveau. Als individuele belegger kunt u uw gelden inzetten om staking-rewards te verdienen, terwijl u nog steeds de mogelijkheid behoudt om deel te nemen aan het bredere DeFi-ecosysteem.

Conventionele stakingsmethodes vereisen echter vaak langere vergrendelingsperioden, wat een negatieve invloed kan hebben op de gebruikerservaring en de netwerkbeveiliging. Wanneer er geen aantrekkelijke prikkel is om te staken, kan dit leiden tot een afname van de netwerkveiligheid, aangezien er geen activa wordt gestaked en er dus geen validators zijn die het netwerk onderhouden. Daarnaast kan overmatig staken juist weer de liquiditeit drastisch verminderen. Liquid staking biedt een oplossing voor deze problemen door staking te bevorderen, netwerkveiligheid te verbeteren en tegelijkertijd liquiditeit te behouden. Andere functionaliteiten van de token zijn:

Governance

Het Stader protocol fungeert als een DAO en biedt houders van SD tokens de mogelijkheid om deel te nemen aan cruciale stemrondes, zoals beslissingen over de uitgifte van nieuwe tokens. Deze gedecentraliseerde benadering moedigt SD-houders aan om een langetermijnperspectief aan te houden en ontmoedigt overhaaste winstnemingen die de waarde van de token zouden kunnen verminderen.

Bonding

Om toe te treden tot de permissionless Stader validator pool, dienen gebruikers vier ETH en een equivalent van 0,4 ETH in SD tokens te bezitten. Met een groeiend aantal validators die deelnemen aan het Stader protocol, worden er meer Stader tokens vastgezet en vervolgens uit circulatie genomen. Dit vermindert de verkoopdruk en legt de basis voor potentiële opwaartse trends in de waarde van de tokens wanneer de vraag toeneemt.

Lenen en uitlenen

Het Stader-team onderzoekt actief de mogelijke oprichting van een leen- en uitleenmarkt voor het SD-token. Het voornaamste doel is de toetredingsdrempel verlagen voor validators die willen deelnemen aan Stader, maar geen blootstelling willen hebben aan het SD-token. Deze markt zal het uitlenen van Stader vergemakkelijken, waardoor hun blootstelling wordt verminderd, terwijl uitleners rente kunnen verdienen op hun tokens.

Stader Labs Ecosysteem

Net als bij de meeste DeFi-protocollen, bevinden de belangrijkste partners van Stader zich ook in deze sector. Vanwege de unieke use case en waardepropositie zijn de voornaamste partners van Stader decentralized exchanges en yield aggregators zoals Balancer en Beefy Finance. Dit komt voornamelijk doordat Stader een liquide staking token aanbiedt, en om waarde te hebben, moet de token geïntegreerd zijn met het bredere DeFi ecosysteem.

Ecosysteem en partners van Stader

Andere belangrijke partners binnen het Stader-ecosysteem zijn Ledger, de leverancier van beveiligingsoplossingen voor cold storage en verschillende exchanges waarop de token verkrijgbaar is. Bovendien wordt het project gesteund door verschillende toonaangevende durfkapitalisten zoals Pantera Capital, Coinbase Ventures en Huobi Ventures, wat de interesse en het belang van Liquid Staking-platforms illustreert.

Stader Labs Nieuws

Op 10 augustus kondigde Stader aan dat het de stakingbeloningen op Hedera (HBAR) zou verlagen van 6,5% naar 2,5%. Helaas was dit het gevolg van het HBAR-protocol zelf, dat de aangeboden stakingbeloning verlaagde. Stader werd gedwongen om de aangeboden stakingbeloningen te verlagen omdat het anders zou leiden tot operationeel verlies.

Nieuws Stader Labs

Op 12 juli onthulde Stader Labs een samenwerking met Allnodes, een prominente non-custodial hosting- en stakingsdienstverlener. Het voornaamste doel van deze samenwerking is om de toegankelijkheid van Ethereum staking te vereenvoudigen en uit te breiden, zodat het een naadloos proces wordt voor gebruikers. Dankzij deze strategische samenwerking kunnen gebruikers nu binnen slechts 5 minuten een Stader ETH node opzetten. Opmerkelijk is dat deze vereenvoudigde setup slechts 4 ETH vereist om te staken, een aanzienlijke afname ten opzichte van de standaard 32 ETH minimumvereiste. Allnodes neemt de verantwoordelijkheid op zich om het knooppunt namens de gebruiker te beheren en biedt deze waardevolle dienst aan voor een bescheiden maandelijkse vergoeding van $5 per validator.

Stader Koers

Na de lancering in maart 2022 nam het enthousiasme omtrent Staders Token Generation Event (TGE) langzaam af en begon de tokenprijs te dalen, net als de rest van de markt. Doordat een van de aangeboden diensten, liquid staking op Terra Classic, ineenstortte, zorgde dit voor een sterke koersdaling van de Stader token van zo’n 3 dollar naar 1 dollar in slechts enkele dagen.

Deze extreme gebeurtenis leidde ertoe dat de Stader Decentralized Autonomous Organization (DAO) een koerswijziging maakte en zich besloot te richten op het aanbieden van haar diensten aan andere blockchains. In een mix van onzekerheid en angst bleef de prijs van de token de volgende maand dalen, waarbij sterke support werd gevonden rond de vijftig cent. Ondanks dat de DAO haar dienstenaanbod bleef uitbreiden naar meerdere blockchains, zette de koers haar neerwaartse traject voort. Wel in minder snel tempo dan voorheen.

Technische Analyse Stader

Na de uitbreiding naar meerdere blockchains, onthulde Stader Labs rond de jaarwisseling het plan om ETHx te lanceren, een eigen liquid staking oplossing op Ethereum. Dit nieuws bracht het werk aan het licht dat de DAO de afgelopen maanden had verricht, waardoor de prijs voor het eerst boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (MA) uitkwam en een lokale top van $1,50 bereikte.

Sindsdien nam de aandacht voor het project weer af, wat zich weerspiegelt in de langzame neerwaartse prijsactie van de afgelopen tien maanden. Tegelijkertijd is ETHx overgegaan van een Whitepaper-concept naar een Testnet-omgeving en werd het in juli gelanceerd op het Mainnet van Ethereum. Op dit moment heeft ETHx een Total Value Locked van $34M, wat alleen wordt overtroffen door Staders MATIC TVL, die $49M bedraagt.

Vandaag de dag heeft Stader een TVL van $120M opgebouwd, met de prijs nog steeds boven de vijftig cent, wat historisch gezien een sterk supportlevel is gebleken. Nu ongeduldige verkopers vertrekken en er een opleving in Staders productlijn wordt waargenomen, is het waarschijnlijk dat de bulls uiteindelijk zullen instappen als gevolg van Staders onderliggende fundamentale waarde.

Wilt u het volledige rapport doornemen? Ons rapport biedt diepgaande analyses in het team, tokenomics, technologie en meer. Wilt u direct toegang tot al onze onderzoeksrapporten? Maak dan een account aan in onze portal.

SHARE THIS ARTICLE