joe

Marktupdate: Juli

GO TO

Uitspraak in rechtszaak XRP biedt hoop voor duidelijke regelgeving

Het begin van juli stond in het teken van de gedeeltelijke overwinning van het cryptocurrency bedrijf Ripple in hun juridische strijd tegen de Security and Exchange Commission (SEC). Tijdens een voorlopige hoorzitting oordeelde de rechter dat de verkoop van Ripple's XRP token via beurzen en algoritmes niet in de categorie effecten valt. Dit werd gevierd als een overwinning voor de hele cryptocurrency markt, aangezien er in het verleden meerdere grote cryptocurrencies door de SEC als effecten zijn bestempeld.

Rond de uitspraak vond ook de publicatie van het Amerikaanse inflatiecijfer, de CPI, plaats welke de volatiliteit op dat moment versterkte. In de aanloop steeg de koers al enigszins en dit werd versterkt toen de publicatie positief uitviel. Daarnaast was er deze maand ook weer aandacht voor vermogensbeheerders zoals BlackRock die hun Spot Bitcoin ETF opnieuw indienden nadat eerste deponeringen als ontoereikend waren beoordeeld door de SEC. In de hernieuwde aanvragen viel met name op dat Coinbase was aangewezen als ‘surveillance-partner’. De combinatie van deze gebeurtenissen resulteerde in verschillende kortstondige prijsfluctuaties voor Bitcoin, waarbij de koers bewoog tussen ongeveer $29.600 en $31.500.

Grafiek van de waarde van Bitcoin gedurende de eerste twee weken van Juli en belangrijke gebeurtenissen
Bron: tradingview.com

Ripple behaalt gedeeltelijke overwinning tegen de SEC

Op 13 juli deed de Amerikaanse arrondissementsrechtbank van het zuidelijke district van New York een belangrijke uitspraak over de XRP-token. De rechtbank concludeerde dat de verkoop van XRP-tokens via beurzen en algoritmes niet onder ‘effecten’ valt, waardoor er geen sprake was van een overtreding. Dit was een flinke tegenslag voor de Securities and Exchange Commission (SEC) die de zaak enkele jaren terug al aanspande tegen Ripple.

Er werd echter ook door de rechtbank uitgesproken dat de verkoop van XRP-tokens aan instellingen wél onder de effectenwet valt. Hierdoor oordeelde de rechtbank dat Ripple in overtreding was met de eerdere institutionele verkoop. De organisatie verkocht voor ongeveer 730 miljoen dollar aan XRP-tokens aan institutionele kopers zoals hedgefondsen. De rechtbank classificeerde deze verkoop als effect doordat de kopers een redelijke verwachting konden hebben om te gaan profiteren van de activiteiten van Ripple, waardoor deze aan de Howey-test voldeed.

Als het gaat om de de verhandeling via beurzen of algoritmes gaat deze methode echter niet op. De SEC kan niet aantonen dat speculatieve beleggers in deze gevallen "een redelijke verwachting hadden van winsten die zouden worden afgeleid van de ondernemings- of managementinspanningen van anderen."

De verkoop van XRP token worden niet beschouwd als effecten

Na de uitspraak beleefde de XRP-token een aanzienlijke rally, waarbij de prijs steeg van $0,47 naar $0,94, wat neerkomt op een stijging van zo’n 100%. De digitale activa corrigeerden later naar $0,67 en consolideren momenteel rond $0,74.

De genoemde uitspraak is van groot belang voor de gehele markt en indiceert een belangrijke mijlpaal. Dit is namelijk de eerste juridische overwinning die aantoont dat cryptocurrencies niet als effecten kunnen worden geclassificeerd. Toch zijn de meningen in de markt verdeeld. Sommigen verwachten dat de SEC in hoger beroep zal gaan tegen deze uitspraak, waarbij ze hun onzekerheid uiten over de gevolgen op lange termijn. Anderen zien de uitspraak ook als een minder grote overwinning, omdat dezelfde rechtbank eerder verklaarde dat XRP wel degelijk een effect is.

De nasleep van deze uitspraak wordt nauwlettend in de gaten gehouden, aangezien het een positieve invloed kan hebben op lopende en toekomstige rechtszaken. Ook kunnen de uitspraken bijdragen aan de vormgeving van nieuwe wet- en regelgeving. Voor andere cryptocurrencies die eerder al werden bestempeld als effect volgde een forse rally. Cryptocurrencies als Avalanche en Solana stegen beide enkele tientallen procenten. Ook voor cryptocurrency beurzen pakt de uitspraak erg gunstig uit, aangezien er expliciet werd vermeld dat het verhandelen van cryptocurrency op beurzen niet in strijd is met de effectenwet.

Daling inflatie zet voort

Op 12 juli werden de maandelijkse Amerikaanse inflatiecijfers weer gepubliceerd. In aanloop naar de publicatie van de CPI liep de Bitcoinkoers op naar bijna $31.000. Na de publicatie daalde deze langzaam weer naar zo’n $30.000. De cijfers lijken veelbelovend, want de maand-op-maand, jaar-op-jaar en kern CPI vielen allemaal lager uit dan verwacht en kwamen uit op respectievelijk 0,2%, 3% en 0,2%.

Ondanks de hoge inflatie van 3% is het jaar-op-jaar inflatiecijfer al twaalf maanden op rij gedaald. Het kerninflatiecijfer, de Core CPI, die voedsel en energie uitsluit, daalde tot 0,2% ten opzichte van vorige maand en 4,8% ten opzichte van vorig jaar. Dit is waarschijnlijk onvoldoende voor de Federal Reserve (Fed) om later deze maand af te zien van een volgende renteverhoging.

De jaar over jaar inflatie gedurende het afgelopen jaar
Bron: forexfactory.com

Op 26 juli komen de Fed en het Federal Open Market Committee bijeen om de rente te bespreken. Op het moment van schrijven verwacht 96,1% van de marktdeelnemers dat de Fed de rente zal verhogen naar 5,50%, iets boven hun voorspelde eindpercentage. Op dit moment is de algemene verwachting dat de Fed de rentestand dit jaar niet meer zal verwachten.

BackRock dient aanvraag voor Bitcoin spot ETF opnieuw in

Op de laatste dag van juni publiceerde de SEC een verklaring waarin het de huidige aanvragen voor een Bitcoin spot ETF van verschillende vermogensbeheerders, waaronder BlackRock, ontoereikend achtte. BlackRock ondernam actie en diende een herziene aanvraag in, waarin de problemen werden aangepakt. Opvallend was dat in deze aanvraag stond dat Coinbase niet alleen als ‘custodian’ maar ook als ‘surveillance-sharing partner’ zou fungeren.

Niet veel later is Coinbase soortgelijke overeenkomsten aangegaan met alle andere lopende ETF-aanvragen, namelijk: Wise Origin, WisdomTree, VanEck, Invesco Galaxy en ARK 21Shares. Dit toezicht is een cruciaal onderdeel van ETF-aanvragen omdat het de markt inzichtelijker maakt voor toezichthouders en een bijdrage levert aan de naleving van wet- en regelgeving. Zo helpt het onder andere bij het opsporen van mogelijke marktmanipulatie, het bevorderen van eerlijke en overzichtelijke markten en draagt het bij aan het vertrouwen van beleggers.

Op 13 juli voegde de SEC officieel de spot ETF aanvraag van BlackRock toe aan haar lijst van regelgevingsdossiers voor de aandelenmarkt Nasdaq, wat aangeeft dat de SEC de aanvraag serieus en weloverwogen in behandeling heeft genomen. De toenemende rol van Coinbase zorgde ook voor een verdere koersstijging van het aandeel Coinbase, dat met 16% steeg naar een hoogtepunt van $92,15.

Hodl Group onderdeel van het Ledger Enterprise Tradelink Network

Het waarborgen van de veiligheid van de beleggingen van onze klanten heeft altijd onze hoogste prioriteit gehad. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar manieren om dit aspect te verbeteren. Sinds de oprichting van de eerste Hodl fondsen worden de activa van onze klanten beveiligd door Ledger Vault, een toonaangevende cold storage beveiligingsoplossing van Ledger Enterprise. We zijn dan ook erg enthousiast om te melden dat we een volgende stap zetten in de beveiliging van onze fondsen. Hodl Group is namelijk een van de launching partners van het Ledger Enterprise Tradelink Network.

Hodl neemt deel aan het Ledger Enterprise Tradelink Netwerk

Deze nieuwe technologie stelt fondsen en instituties in staat om te handelen op aangesloten exchanges, zonder dat het de gelden uit zelfbewaring dient te halen. Een van onze kernwerkzaamheden is het verhandelen van cryptocurrencies. Waar dit vanwege de beschikbare liquiditeit vaak gebeurt op gecentraliseerde exchanges, brengt dit ook de nodige risico’s met zich mee. Met het nieuwe Tradelink Network zijn wij in staat om te handelen op exchanges, terwijl de gelden veilig in onze eigen Vault verblijven. Het hele artikel over de implementatie van het Tradelink Network leest u via de onderstaande button.

Lees de Ledger Enterprise Tradelink Netwerk artikel

Hodl Group geniet strategische investering Dutchyard

In augustus 2020 richtten wij de eerste twee Hodl fondsen op en sindsdien zijn wij als organisatie sterk gegroeid. In onze nieuwsbrief en blogs hebben wij regelmatig aangegeven dat we uitkijken naar internationale expansie vanwege de interesse in onze fondsen. Dit leidde uiteindelijk tot de oprichting van verschillende cryptocurrency fondsen in Gibraltar, Spanje, Luxemburg en een aanvullend beleggingsproduct in Zwitserland. Met deze internationale uitbreiding ontwikkelde Hodl.nl zich tot Hodl Group, waar Hodl Funds, Research en Ventures deel van uitmaken.

Om deze groei voort te zetten en onze internationale ambities waar te maken, heeft Hodl Group een strategische investering ontvangen van Dutchyard, de investeringsmaatschappij van de Nederlandse ondernemer Iwert Dijkema. Samen met Dutchyard slaan we de handen ineen om professionele en institutionele beleggers toegang te geven tot de cryptocurrency markt. Via de onderstaande link leest u het volledige artikel.

Lees de Dutchyard artikel

Martijn Bakker aangesteld als CFO Hodl Group

Wij zijn verheugd te melden dat Martijn Bakker per 1 juli de functie van Chief Financial Officer (CFO) op zich neemt binnen Hodl Group. Martijn was reeds als externe consultant verbonden aan Hodl en treedt nu officieel toe tot de organisatie. In de afgelopen periode speelde hij een cruciale rol in het herstructureren van de administratie, het afstemmen van de financiële zaken op het groeitraject en het optimaliseren van de fiscale structuur. Martijn brengt bijna 25 jaar ondernemerservaring in de technologie-industrie met zich mee, waarin hij zich de afgelopen 8 jaar heeft gespecialiseerd in financieel management voor startups en scale-ups.

Introducing our new CFO, Martijn Bakker

Martijn kijkt uit naar zijn nieuwe rol: "Het toetreden tot Hodl Group biedt een kans om aan de voorhoede te staan van het snel veranderende landschap van cryptocurrencies en beleggingen. Het potentieel voor innovatie en disruptie in deze ruimte is enorm en ik kijk ernaar uit om bij te dragen aan de groei en het succes van Hodl."

Martijn is een erg waardevolle toevoeging aan de Hodl Group. Wij zijn ervan overtuigd dat zijn expertise en passie voor de cryptocurrency sector onze organisatie ten goede zullen komen.

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE