joe

Nieuwsbrief: Terugblik april

Hodl Team
Hodl Team
4 mei 2022

Nieuwsbrief: Terugblik april

Welkom bij onze nieuwsbrief. Bij Hodl maken wij elke maand een overzicht met de resultaten van onze fondsen, de ontwikkelingen binnen Hodl en het laatste nieuws in de cryptocurrency markt.


Stijgende rente zorgt voor onzekerheid op markt

Waar we vorige maand een terugkeer zagen van een positief sentiment op de financiële markt, zijn we inmiddels weer beland op niveaus van eind februari. De markt beweegt inmiddels al geruime tijd binnen een zijwaarts kanaal, waarbij stijgingen binnen enkele dagen weer teniet worden gedaan.

Deze laatste neerwaartse beweging lijkt grotendeels gedreven door het aangescherpte beleid van de Amerikaanse Federal Reserve. Wil deze de inflatie onder controle krijgen, dan is het genoodzaakt om de duimschroeven aan te draaien. De aankondiging van meerdere renteverhogingen van 0,50% en mogelijk zelfs 0,75% heeft geleid tot voorzichtigheid bij beleggers. Dit liet zich duidelijk zien in de dalende koers van verschillende aandelenindexen en cryptocurrencies, voor de Dollar daarentegen leidde dit tot de hoogste notering sinds begin 2017.

In deze beweging heeft de markt zich voorbereid op de aanstaande renteverhoging en heeft het de invloed hiervan ingeprijsd. Bij een onveranderd of milder beleid van de FED kan dit voor wat opluchting zorgen binnen de markt. De eerste effecten van het aangescherpte beleid zijn inmiddels ook zichtbaar in het afremmen van de economie, wat op den duur de noodzaak van een strakker beleid kan doen afnemen. De verwachting is dan ook dat de houding van de Fed gedurende het jaar wordt bijgesteld om zo ruimte te kunnen bieden aan een herstel en verdere ontwikkeling van de economie.

Op de blockchain zien we de huidige zijwaartse tendens eveneens terug. Op dit moment zijn er op de markt duidelijke signalen te zien die in het verlengde liggen van eerdere bearmarkten. Hierbij is het aandeel van de reguliere belegger laag en wordt de richting bepaalt door de doorgewinterde gebruikers en de grotere institutionele beleggers. In april was ruim 40% van Bitcoin’s transactievolume afkomstig van transacties groter dan $10 miljoen dollar.


Ontwikkelingen zetten door

Ondanks de neerwaartse trend gaat de ontwikkeling van de markt op volle toeren door. Waar we eerder deze maand in onze tussentijdse marktupdate al spraken over de integratie van webshopleverancier Shopify met Bitcoinbetaalprovider Strike, de ambitie van UK om leidend te zijn op het gebied van blockchaintechnologie en de zichtbare groei van de markt door een koppositie voor A16z op Forbes’ Midas List, volgden er ook in het tweede gedeelte weer interessante ontwikkelingen.

De grootste ontwikkelingen kwamen uit de hoek van investeringsgigant Fidelity. Deze kondigde aan van plan te zijn om Amerikaanse pensioenspaarders de mogelijkheid te bieden tot 20% van hun gelden om te zetten naar Bitcoin. Fidelity bedient zo’n 23.000 bedrijven met hun pensioenplannen en beheert ruim 4 biljoen dollar aan vermogen. Enkele dagen voor de bekendmaking lanceerde Fidelity ook al crypto georiënteerde ETF’s. Deze ETF’s bieden investeerders toegang tot bedrijven die actief zijn in de industrie, maar zijn niet direct een belegging in cryptocurrency zelf.

Eind april volgde Blackrock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, eveneens met een aankondiging van een ETF. De interesse van dergelijk grote vermogensbeheerders laat de potentie van de markt zien. Daarnaast verstevigt het de positie van cryptocurrency, wat de verdere adoptie en regulatie zal bespoedigen.

Bron: AP

In de laatste dagen van april volgde de ontwikkelingen elkaar snel op. Waar Wall Street bank Goldman Sachs in maart nog bekend maakte een eerste over-the-counter crypto transactie te hebben gedaan, volgde het deze maand met een eerste leningproduct waarbij Bitcoin kan worden gebruikt als onderpand.

Diezelfde dag was er ook aandacht voor nieuws uit Panama, het land stemde namelijk in met een wetsvoorstel dat het gebruiken en verhandelen van cryptocurrencies legaal maakt. Het financiële toevluchtsoord opent hierdoor niet alleen de (fiscale) deuren voor particuliere en professionele beleggers, maar ook voor de verdere ontwikkeling van technologie binnen het land. Crypto is er echter nog geen erkend betaalmiddel, wat enkele dagen eerder wel gebeurde in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Deze werd na El Salvador het tweede land dat Bitcoin als wettig betaalmiddel omarmd.


De Hodl fondsen

De neerwaartse beweging in april heeft ook geleid tot een daling van de Hodl fondsen. Het Hodl.nl Consensus Fonds, het Hodl.nl Genesis Fonds en het Hodl.nl Oracle Fonds eindigden respectievelijk op een NAV van €4,68, €4,76 en €0,64.

Resultaten April 2022:

Alle resultaten


Uitgelicht: Anchor Protocol

Elke maand belichten we een cryptocurrency, deze maand is dat Anchor Protocol (ANC).

Tot voor kort was een spaarrekening één van de veiligste manieren om geld op te slaan en vermogen op te bouwen. Echter is het rentepercentage in de afgelopen twee decennia sterk gedaald. Samen met de oplopende inflatie heeft een situatie gecreëerd waarin het aanhouden van spaargelden zelfs leidt tot een daling van het vermogen. Anchor biedt een kapitaalmarkt waar kredietverstrekkers en kredietnemers tegenover elkaar staan, waarbij er voor de kredietverstrekkers een vast rentepercentage in het verschiet ligt over hun stablecoins. Het huidige rentepercentage van 19,5% bezorgt het protocol veel aandacht van spaarders die hun vermogen willen beschermen en uitbouwen.

Lees meer over Anchor Protocol


Team uitbreiding

Onze snelle groei komt ook met meer administratieve uitdagingen, we zijn dan ook erg blij om afgelopen maand Sandra Stoffels te mogen verwelkomen. Met haar ruime ervaring binnen dit vakgebied zijn we in staat meer werk te verzetten en kunnen we ons verder gaan focussen op het optimaliseren van deze processen.

Sandra: “Vol enthousiasme ben ik afgelopen maand mijn werkzaamheden als backoffice medewerker bij Hodl gestart. Als spin in het web pak ik graag de kans om mee te denken en te helpen bij het aanbrengen van extra structuur binnen de administratie van deze mooie en snelgroeiende organisatie!”

Wij heten Sandra van harte welkom!


Evenementen en beurzen

Na een lange periode van lockdowns, reisrestricties en digitale evenementen was het sinds vorige maand eindelijk weer mogelijk om fysiek evenementen bij te wonen. Het team stond dan ook te popelen om deel te nemen aan beurzen, lezingen en netwerkevenementen. Zo zijn we in de afgelopen twee maanden andere aanwezig geweest bij ETHDubai en de World Blockchain Summit in Dubai, de Avalanche Summit in Barcelona en het Devconnect en Amsterdot event in Amsterdam.

Na een lange periode zonder fysieke bijeenkomsten was het dan ook erg leuk om verschillende participanten tegen te komen op deze evenementen, bij te praten met bekende uit de industrie, maar bovenal ons netwerk verder uit te breiden met interessante cryptocurrency projecten en specialisten.


Beleggersgids: Bitcoin als nieuwe valuta

Zoals in onze marktupdate aangekondigd zijn we een nieuwe blogserie over het beleggen in cryptocurrency gestart. Hierin gaan we onder andere dieper in op de evolutie van ons geld, het ontstaan van cryptocurrencies, de diverse toepassingsmogelijkheden en de onderlinge verschillen.

Nadat we in het eerste deel keken naar het verval van traditionele valuta’s, gaan we in het tweede deel dieper in op de komst van Bitcoin. Het dalende vertrouwen in het hedendaags geld bood een perfect strijdtoneel voor Bitcoin. De digitale valuta heeft zich dan ook in rap tempo ontwikkeld. Maar, hoe werkt Bitcoin eigenlijk precies? En hoe heeft het door de jaren zo kunnen ontwikkelen? We nemen u mee in het tweede gedeelte van onze cryptocurrency beleggersgids.

Lees deel twee

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE