joe

Nieuwsbrief: Terugblik mei

Hodl Team
Hodl Team
3 juni 2022

Nieuwsbrief: Terugblik mei


Welkom bij onze nieuwsbrief. Bij Hodl maken wij elke maand een overzicht met de resultaten van onze fondsen, de ontwikkelingen binnen Hodl en het laatste nieuws in de cryptocurrency markt.


Markt consolideert na ondergang UST en Luna

Nadat de markt eerder deze maand een forse val doormaakte als gevolg van het aangekondigde beleid van de Fed en de ondergang van UST en Luna, consolideerde deze gedurende de tweede helft van de maand.

Aan het begin van de maand zagen we in de gehele financiële markt een afwachtende houding in de aanloop naar de FOMC meeting van de Fed. Tijdens deze meeting laat de Fed zich uit over het huidige rentebeleid, inflatie en de nabije toekomst van de economie. Hoewel de markt aanvankelijk positief reageerde tijdens de meeting, was de kritische houding van de Fed reden genoeg om een forse correctie in de markt teweeg te brengen.

Op de cryptocurrency markt werd deze val extra kracht bijgezet door de ineenstorting van UST en Luna. Toen de algoritmische stablecoin UST haar correlatie met de US Dollar verloor, leidde dit tot grote onrust. Het onderliggende algoritme zorgde vervolgens voor enorme inflatie van Luna, de cryptocurrency die als onderpand wordt gebruikt. De verdere daling van beiden leidde tot een ware bankrun. In onze marktupdate kunt u uitgebreid teruglezen hoe deze val tot stand kwam.


Markten herstellen, maar cryptocurrency blijft achter

In het tweede gedeelte van de maand zagen we een goed herstel van de Dow Jones, AEX en S&P 500. In de realiteit zien we vaak dat verwachte renteverhogingen vooraf worden ingeprijsd in de markt, ook dit keer was dit het geval na de kritische houding van de Fed. Een van de modellen die inzicht geeft in de verwachte renteverhogingen is The Fed’s New Dot Plot. De Amerikaanse Centrale Bank gebruikt deze om in kaart te brengen welk rentepercentage de leden van de Fed aan het einde van het jaar verwachten.


Uit de laatste publicatie van de Dot Plot blijkt dat de leden van de Fed verwachten dat op korte termijn de rente stijgt, maar dat deze op de lange termijn weer afvlakt en daalt (groene lijn). Inmiddels zien we de eerste effecten van de renteverhogingen op de economie plaatsvinden. Mochten deze effecten doorzetten in de aankomende periode dan is de verwachting dat minder verhogingen of minder agressieve verhogingen noodzakelijk blijken, wat en positief signaal is voor de financiële markten. Dit blijkt ook uit de Fed funds futures (witte lijn) waarbij de markt duidelijk al verwacht dat de rente in een eerder stadium afvlakt en daalt.

In tegenstelling tot de aandelenmarkten bleef het herstel op de cryptocurrency markt echter uit. Gedurende het tweede gedeelte van de maand vond er voornamelijk consolidatie plaats, waarna we in de laatste twee dagen pas eerste tekenen van herstel zagen. Het uitblijven van dit herstel is met name te wijten aan de onrust die is ontstaan bij beleggers in navolging van de implosie van Luna en UST. Zo vreesden vele dat andere stablecoins, zoals USDT en USDC het eveneens zouden kunnen begeven.

Het huidige monetaire beleid en de status van de financiële markt heeft ook direct invloed hierop. Zo zijn er eerdere bearmarkten geweest voor cryptocurrency, maar nooit in combinatie met een op de loer liggende recessie. Ook is de Fed per 1 juni gestart met monetaire verkrapping, het afschalen van de balans. Daar dit de eerste keer is dat verkrapping op dergelijke schaal plaatsvindt sinds de komst van crypto, is het nog afwachten welke invloed dit precies op de markt zal hebben.


Stilte op de blockchain

On-chain zien we de rust op de markt eveneens terug. Een van de indicatoren van drukte op de blockchain zijn de transactiekosten, deze worden namelijk sterk beïnvloedt door het aantal transacties. Zijn er veel transacties, dan stijgen de transactiekosten van netwerken als Bitcoin en Ethereum hier sterk in mee. Op enkele incidentele transactiepieken na dalen de gemiddelde kosten van een Ethereum transactie structureel sinds december.

Als we naar het bitcoin netwerk kijken, zien we dat het aantal actieve gebruikers inmiddels al een lange periode stagneert. Deze gestagneerde groei is vergelijkbaar met eerder bearmarkten. Wel zien we daarentegen dat de trend van het aantal gebruikers nog altijd structureel toeneemt, wat de positieve ontwikkeling van de markt en de adoptie van cryptocurrency beaamt.

De Hodl fondsen

De neerwaartse beweging in mei heeft ook geleid tot een daling van de Hodl fondsen. Het Hodl.nl Consensus Fonds, het Hodl.nl Genesis Fonds en het Hodl.nl Oracle Fonds eindigden respectievelijk op een NAV van €3,26, €3,38 en €0,41.

Resultaten Mei 2022:

Alle resultaten


Uitgelicht: Aleph Zero

Elke maand belichten we een cryptocurrency, deze maand is dat Aleph Zero (AZERO).

Door de komst van blockchaintechnologie is er een nieuwe gedecentraliseerde economie ontstaan. Hierin worden alle transacties, saldi en interacties van gebruikers openbaar vastgelegd. Hoewel dit tot meer transparantie leid, is er voor bepaalde doeleinden juist meer privacy gewenst. Denk bijvoorbeeld aan overheidsinstellingen en ziekenhuizen die met gevoelige (patiënt)data werken.

Aleph Zero streeft ernaar een schaalbaar, snel en veilig netwerk te bieden dat klaar is voor (enterprise) organisaties met de nieuwste privacybeschermende technologieën.

Lees meer over Aleph Zero


Teamuitbreiding

Wij mogen deze maand opnieuw twee nieuwe aanwinsten verwelkomen bij Hodl. Daniël den Boer is aan de slag gegaan als Manager New ventures & projects en Javier Arancibia komt ons Development team versterken.

Daniël: “Na jarenlang als innovator in de blockchainindustrie gewerkt te hebben, vond ik het nu tijd om de switch naar de kant van de investeerder te maken. Hodl is naast een crypto investeringsfonds ook ontzettend innovatief, een ideale match. Ik ga derhalve met enorm veel enthousiasme bij Hodl aan de slag.”

Javier: “Ik ben blij dat ik bij het Development Team van Hodl aan de slag mag met de nieuwe apps. Ik heb een achtergrond in Architectural design en Full Stack Development in verschillende technologieën, dus ik kijk er erg naar uit om mooie digitale producten te maken voor het team én onze investeerders.”


Onze nieuwe uitstraling

Sinds de oprichting in 2017 is Hodl in een snel tempo gegroeid, is het team uitgebreid en is onze identiteit geëvolueerd. Het is daarom tijd dat de uitstraling van Hodl hierin meegroeit. In de aankomende periode introduceren wij daarom het nieuwe Hodl-merk. De nieuwe stijl weerspiegelt de ontwikkeling van onze organisatie en zal tevens zorgen voor een betere gebruikerservaring bij onze investeerders. We zijn verheugd om onze nieuwe merkidentiteit te onthullen en kijken er naar uit om deze samen met u te delen.


Beleggersgids: De voordelen & toepassingen van crypto

In onze blogserie cryptocurrency voor beleggers gaan we onder andere dieper in op de evolutie van ons geld, het ontstaan van cryptocurrencies, de diverse toepassingsmogelijkheden en de onderlinge verschillen.

Nadat we in het derde deel keken naar de opkomst van cryptocurrencies, belichten we in het vierde deel de populairste toepassingen van cryptocurrency in verschillende sectoren, van videogames en databeveiliging tot eigendomsregistratie. Waarom is cryptocurrency een transparant, veilig en betrouwbaar betaalmiddel? En hoe zet het bedrijfsleven cryptocurrency in? We nemen u mee in het vierde deel van onze cryptocurrency beleggersgids.

Lees deel vier

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE