joe

Nieuwsbrief: Terugblik Juni

Hodl Team
Hodl Team
4 juli 2022

Nieuwsbrief: Terugblik Juni

Welkom bij onze terugblik op de maand juni. Zoals u wellicht heeft gezien is onze website overgegaan naar onze nieuwe huisstijl. Wij zijn erg blij deze eindelijk met u te kunnen delen. Met deze nieuwe stijl hopen wij u beter te kunnen bedienen en tevens onze toekomstige ambities verder te ondersteunen. Graag nodigen we u dan ook uit om na het lezen van de nieuwsbrief even rond te kijken op de rest van onze website.

Onrust na renteverhogingen en val Three Arrows Capital

Waar we eerder deze maand nog een correctie zagen als gevolg van de aangekondigde renteverhogingen door de Federal Reserve (Fed) en de Europese Centrale Bank (ECB), ontstond er in het tweede gedeelte van de maand verdere onrust door het faillissement van een van de grootste cryptocurrency hedgefondsen Three Arrows Capital (3AC).

Het begin van de maand werd gekenmerkt door de aanhoudende hoge inflatie en het hierop volgende monetaire beleid. Zo kondigde de ECB op 9 juni aan in juli voor het eerst in lange tijd weer een renteverhoging door te gaan voeren. Een dag later volgde vanuit de Verenigde Staten het inflatiecijfer dat met 8,6% zo'n 0,3% hoger uitviel dan de verwachting onder veel economen. Hierdoor werd door het merendeel van de economen de verwachte renteverhoging van 0,5%, naar 0,75% bijgesteld. Dit was voor veel beleggers reden genoeg om afstand te doen van risicovolle beleggingen, met als gevolg een correctie op de cryptocurrency markt. Op 15 juni werd deze verhoging bevestigd door de Fed. U kunt meer lezen over deze verhogingen in onze marktupdate van juni.

Terugblik juni cryptocurrency

Three Arrows Capital neemt anderen mee in val

Waar aan het begin van de maand onrust ontstond door liquiditeitsproblemen bij het gecentraliseerde crypto leen- en stakingplatform Celcius, werd de onrust in het tweede gedeelte van de maand versterkt door het faillissement van cryptocurrency hedge fund Three Arrows Capital (3AC). 3AC had een goede reputatie opgebouwd binnen de cryptocurrency markt met investeringen in grote projecten als Avalanche, Polkadot, Solana, Ethereum en Terra. Ook waren zij erg actief in de segmenten Decentralized Finance en Gaming & NFT's. 3AC maakte veelvuldig gebruik van hefbomen waarmee grote risico’s werden aangegaan. Dit heeft uiteindelijk geleid tot liquidatie van de posities en de daarmee gepaarde ondergang van het bedrijf.

Zo begonnen de problemen voor 3AC bij de eerder toegelichte val van Terra Luna. Het fonds kocht enkele maanden terug nog zo'n 10,9 miljoen LUNA, een investering van ruim 559,6 miljoen dollar. Na de ineenstorting van het netwerk daalde deze investering tot een waarde van slechts enkele honderden dollars. Voor de betreffende investering maakte 3AC gebruik van geleend geld, waardoor het extreme verlies op de LUNA-positie voor extra problemen zorgde. Om de verliezen goed te maken en de lening af te kunnen lossen zou het fonds verschillende nieuwe hefboomposities zijn aangegaan. Door de dalende markt naderden deze al snel de liquidatiedrempel, wat resulteerde in gedwongen verkopen en daarmee meer druk op de markt.

Blockfi deal ftx

Op 29 juni oordeelde de rechter dat het hedge fund al zijn posities diende te liquideren en enkele dagen later, op 1 juli, vroeg Three Arrows Capital officieel het faillissement aan. Deze laatste correctie als gevolg van de liquidatie en het faillissement van 3AC hebben een zware impact gehad op andere gecentraliseerde cryptocurrency protocollen. Zo staakten leen- en uitleenprotocollen Celsius en BlockFi beide de geldopnames. Cryptocurrency exchange FTX bood uiteindelijk een helpende hand door BlockFi een krediet te verschaffen van zo'n $250M. Ook de Canadese cryptocurrency broker Voyager Digital kampt met liquiditeitsproblemen nu ze hebben aangekondigd dat 3AC in gebreke is gebleven op haar lening van $650M.

De val biedt echter ook kansen voor nieuwe partijen. Waar J.P. Morgan in het verleden meerdere banken hielp tijdens periodes van financiële crisis, lijkt ditmaal Goldman Sachs interesse te tonen. Zo geven verschillende bronnen aan dat de Wall Street bank 2 miljard dollar wil ophalen om de posities van Celcius over te nemen.

De recente gebeurtenissen geven de kwetsbaarheid van de relatief jonge markt weer en met name die van enkele individuele partijen. De daarmee gepaarde neerwaartse beweging en shake-out, zal uiteindelijk resulteren in een gezondere basis voor een sterkere markt.

De Hodl fondsen

De neerwaartse trend in juni heeft ook geleid tot een daling van de Hodl fondsen. Het Hodl.nl Consensus Fonds, het Hodl.nl Genesis Fonds en het Hodl.nl Oracle Fonds eindigden respectievelijk op een intrinsieke waarde (NAV) van €2,24, €2,24 en €0,27.

Bekijk hier uw persoonlijke resultaten.

Hodl fund resultaten NAV juni 2022

De Hodl fondsen in een lastige markt

Vanuit verschillende hoeken krijgen we de vraag: Hoe gaat Hodl om met hun beleggingen in een lastige markt? Daarom delen we graag wat inzichten op dit gebied. Zoals in onze beleggingsstrategie toegelicht, bestaat de opbouw van onze fondsen uit een bottom-up strategie. Onze portfolio bestaat uit 3 lagen: foundation, floor en top. Hierbij bestaat de foundation uit gerenommeerde cryptocurrencies met een bewezen technologie, de floor uit cryptocurrencies met een technologische toepassing en/of erkend team en de top uit meer speculatieve cryptocurrencies met een verwacht groot groeipotentieel.

In een neerwaartse markt dalen de altcoins doorgaans een stuk sterker dan Bitcoin (BTC). Om deze reden neemt het aandeel BTC in onze portefeuille procentueel toe. Door tactisch in te kopen zetten wij deze BTC volgens een dollar-cost-average strategie om in bewezen cryptocurrencies die de foundation-laag versterken. Hierdoor wordt het zwaartepunt van de foundation sterker, wat ook het risicoprofiel optimaliseert in de huidige marktsituatie. Ook verbetert dit onze gemiddelde inkoopprijs, waardoor dit op de lange termijn voordelig uitpakt. Onze analisten houden de markt nadrukkelijk in de gaten om te kunnen bepalen wanneer de posities in de floor- en toplaag verder ingeschaald kunnen worden, zodat de fondsen wederom een optimaal rendement kunnen realiseren.

Uitgelicht: Curve Finance

Bitcoin, de eerste en bekendste cryptocurrency, is bedacht in 2008 om de afhankelijkheid van het beleid van (centrale) banken in ons betalingsverkeer te beperken. Het decentrale aspect van de blockchain en de mogelijkheid tot het zelf bewaren van het bezit gaven de gebruiker meer onafhankelijkheid. De snelle opkomst van meer cryptocurrencies en de behoefte om deze te kunnen verhandelen leidde tot het ontstaan van centrale beurzen (exchanges) die de toetredingsdrempel hielpen te verlagen door lage transactiekosten en veilige opslag aan te bieden. Hierbij verdween een stuk van de oorspronkelijke gedachte, waar crypto ooit bedoeld was om het beheer van het vermogen terug te leggen bij het individu. Als alternatief hierop ontstond de gedecentraliseerde beurs (decentralized exchange). Hierdoor blijven de fondsen bij het verhandelen in eigen beheer, er wordt rechtstreeks gehandeld met de tegenpartij zonder tussenkomst van derden. Deze decentrale beurzen handelen op basis van Smart Contracts, die gekenmerkt worden door minder liquiditeit waardoor er verschillen ontstaan tussen de verwachte en daadwerkelijke prijs waartegen de transactie wordt uitgevoerd. Deze verschillen worden aangeduid met slippage.

Curve Finance heeft voor ogen om dit probleem met zijn gedecentraliseerde beurs (exchange) op te lossen, deze is namelijk geoptimaliseerd om de slippage laag te houden.Lees meer over Curve Finance
.

Beleggersgids: De verschillende beleggingsstrategieën

In onze blogserie Cryptocurrency voor beleggers gaan we onder andere dieper in op de evolutie van ons geld, het ontstaan van cryptocurrencies, de diverse toepassingsmogelijkheden en de onderlinge verschillen.

In het zesde deel hebben we toegelicht welke basisstappen gevolgd moeten worden voordat men gaat investeren. Dit omvatte onder meer dat beleggen in cryptocurrency een zorgvuldige beoordeling vereist van verschillende use-cases, tokenomics en ecosystemen. In hoofdstuk 7 belichten we de verschillende strategieën die mogelijk zijn voor het beleggen in cryptocurrency. In het laatste hoofdstuk kijken we naar hoe de Hodl fondsen te werk gaan en wat de strategie onderscheidend maakt van andere beleggingsfondsen.

 

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE